Ostrava bude mít barevnou radnici

Ostrava - Ostravská radniční věž bude ve tmě barevná. Radní se rozhodli koupit speciální osvětlení, které umožní městskou dominantu přebarvit podle potřeby. Mnozí lidé si ale myslí, že takto vynaložené peníze by mohlo město využít lépe. Nové osvětlení má být v provozu za měsíc. Radní chtějí, aby měla radniční věž v noci 28. září, na Svatého Václava, barvu trikolóry.

Modrá, červená nebo pruhovaná - tak může už zanedlouho vypadat věž ostravské Nové radnice. Firma z Rožnova pod Radhoštěm na ni už v polovině července zdarma nainstalovala barevné osvětlení. Teď by chtěla Ostrava toto zařízení odkoupit. „Když probíhal festival Colours of Ostrava, byla radnice osvětlena různými barvami a lidem se to velice líbilo. Vedení města se proto rozhodlo, že v tom budeme pokračovat,“ uvedl náměstek primátora Ostravy Dalibor Madej.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Stejná firma osvětlovala například ruský pavilon na výstavě EXPO v Šanghaji nebo budovu parlamentu v Helsinkách. Radní si proto myslí, že se tak Ostrava zařadí do TOP kategorie. Barevné osvětlení přijde město na jeden a půl milionu korun. Z toho už obyvatelé Ostravy tak nadšení nejsou a myslí si, že by se peníze daly využít jinak. Investici do nového osvětlení kritizuje i opozice.

„Pouze mě to utvrzuje v tom, že rada města a pan primátor utrácí peníze za věci, které nejsou potřebné, a když něco potřebné je, stěžují si, že peníze nemají,“ říká opoziční zastupitel Ostravy Petr Kausta. Na barevnou radnici se Ostravané mohou těšit už za měsíc.