Soud potvrdil úředníkovi podmínku za přijetí úplatku

Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové potrestal bývalého vedoucího úředníka jičínského úřadu práce Petra Kousala za přijetí úplatku ve výši padesáti tisíc korun podmínkou. Uložil mu roční trest vězení se zkušební dobou 2,5 roku. Kousal také musí zaplatit pokutu 30 000 korun a soud mu zakázal vykonávat funkce ve státní správě a samosprávě na 2,5 roku.

Kousal podle soudu jako vedoucí oddělení trhu práce za přidělení dotace na provoz chráněné dílny firmy v Lázních Bělohrad požadoval po jejím jednateli úplatek 67 000 korun. To bylo pět procent z dotace 1,14 milionu korun. Letos v lednu pak v sídle firmy hotovost 50 000 korun skutečně dostal, ale bezprostředně po ukončení schůzky jej zatkli policisté.

Korupčník se k jednání doznal a činu litoval. Přesto musí zaplatit peněžitý trest 30 tisíc korun a dva a půl roku nesmí pracovat ve státní správě. Rozsudek je pravomocný. „Na celý úřad to nezaslouženě vrhlo velmi špatné světlo. Přitom to nebylo selhání systému, ale jeho osobní selhání,“ tvrdí ředitel jičínského úřadu práce Jiří Rada.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Kousal byl také v době spáchání trestného činu starostou obce Kbelnice na Jičínsku. Starostou byl od podzimních komunálních voleb. Po zatčení se funkce starosty a člena zastupitelstva vzdal. Na úřadu práce Kousal ukončil pracovní poměr dohodou.

Třiapadesátiletého úředníka nejprve v červnu odsoudil jičínský okresní soud. Proti verdiktu se odvolal státní zástupce. Krajský soud Kousalovi trest vězení ponechal, ale zdvojnásobil pokutu a o rok a půl mu prodloužil zákaz vykonávat veřejné funkce. Při stanovení rozsudku přitom soud díky úředníkově přiznání přihlédl k polehčujícím okolnostem.