Romové přijdou o práci, chybí peníze

Hradec Králové - V Jaroměři na Náchodsku panuje zklamání. Osvědčilo se tam zaměstnávání lidí v rámci veřejně prospěšných prací. Jenže letos bude takových míst podstatně míň. Úřadu práce na ně chybějí peníze. Rozladěné je město i tamní podnikatelé. A negativní dopad to má i na projekty pro lepší začleňování Romů. Tato komunita totiž tvoří významnou část obyvatel Jaroměře a právě v rámci veřejně prospěšných prací se je dařilo zaměstnávat.

Zatímco loni technické služby Jaroměře v rámci veřejně prospěšných prací zaměstnávaly šestnáct lidí, letos jsou to čtyři. Když radnice chtěla přibrat další, úřad práce je podle místostarosty Františka Vrabce nedodal s tím, že nejsou peníze. „Nastává situace, kdy nemusí být na řadě míst města Jaroměř uklizeno,“ varuje místostarosta Jaroměře František Vrabec. „Na začátku roku byl nižší rozpočet na aktivní politiku zaměstnanosti, než bychom chtěli,“ přiznává ředitel úřadu práce v Hradci Králové Martin Horák. 

Stejnou zkušenost jako radnice v Jaroměři má i firma Rudolfa Poláka, která se převážně s romskými pracovníky stará o úklid městské části Jaroměř - Josefov. Z dvanácti lidí se dostala na polovinu. „Já bych chtěl, aby všichni tito lidé museli pracovat. Aby k práci vedli i své děti,“ říká majitel firmy Rudolf Polák. „Kdyby nebylo těch veřejných prací, tak bych nesehnal práci. Lidé by chtěli pracovat, ale práce není,“ zdůrazňuje dělník Miroslav Kotlár.  

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Na veřejně prospěšných pracích se v minulosti v Josefově podílely také dvě romské pracovnice, které kromě úklidu dohlížely i na čistotu a pořádek v turisticky nejatraktivnější části města. I bez nich se teď radnice musí obejít. Doufá, že jenom na čas.