Budějovice ruší nevýhodnou parkovací smlouvu

České Budějovice – Nevýhodnou smlouvu na výběr parkovného s firmou VINCI Park chce zrušit město České Budějovice. Do obecní kasy se totiž vrací jen asi polovina z dvaceti milionů, které lidé ročně za parkování ve městě zaplatí. Návrh na zrušení spolupráce už míří ke zmíněné firmě. Od smlouvy dnes dávají ruce pryč bývalí a současní politici a navzájem se přou o to, kdo u jejího zrodu stál.

Podle kritiků magistrátu už městská kasa smlouvou s pražskou firmou přišla o 60 milionů korun. „Je to klasické tunelování veřejných rozpočtů,“ myslí si Karel Pražák z budějovického Sdružení majitelů historických domů.

Společnost odmítá, že by měla nepřiměřený zisk. Deset milionů posílá každoročně na účet města, z dalších deseti milionů, které vybere, provozuje parkovací systém a platí zaměstnance. „Smlouva není nevýhodná, těchto deset milionů je příjem, nikoli zisk naší společnosti,“ brání smlouvu Petr Smékal ze společnosti VINCI Park.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Smlouvu, která měla platit až do roku 2015, podepsal tehdejší lidovecký primátor Miroslav Tetter. Dnes říká, že musel. Firmu vybírala komise, ve které většinu měli koaliční partneři lidovců. „Tenkrát rozhodovala víceméně ODS,“ tvrdí Tetter. Občanští demokraté se k odpovědnosti nehlásí. Smlouvu chtěli už dříve zrušit.

Radnice teď chce smlouvu předčasně ukončit. „Město upřednostňuje dohodu o ukončení vzájemné spolupráce,“ potvrdil současný primátor Juraj Thoma. Od ledna by měl tento systém převzít městský dopravní podnik. Ten je podle slov svého mluvčího Radka Filipa k provozování služby připraven.

Pražská firma ale nechce krajské město opustit. Její zástupci připravují ústupky. Chtějí městu vyčlenit větší podíl z vybraných peněz. Radní předpokládají, že jednání s firmou potrvají asi měsíc. Ani jedna ze stran nevyloučila, že celým sporem se nakonec bude zabývat soud.