Ve Staré Boleslavi písek nechtějí

Brandýs nad Labem – Stará Boleslav – Někteří obyvatelé Brandýsa nad Labem – Staré Boleslavi protestují proti další těžbě písku. Sepsali dokonce petici, obávají se totiž zejména hluku a vyšší dopravní zátěže. Těžařská společnost to odmítá a upozorňuje, že pokračování prací bylo předem naplánované a projednané s městem.

Písek se v okolí Proboštských jezer těží už 50 let a do roka mají práce na tzv. Papežské louce naproti obytným domům pokračovat. Navíc tudy vede silně vytížená silnice druhé třídy, kterou projíždějí tisíce aut denně, včetně těch s pískem. „Už dnes ta silnice nevyhovuje, hlukové limity jsou překročené. Kdyby tady těžba byla, samozřejmě by se vše ještě zhoršilo,“ prohlásil organizátor petice Rastislav Palacka a Helena Horáková ze Staré Boleslavi doplnila: „Těžební stroj už smontovali. Zapnuli ho a opravdu nebylo slyšet vlastního slova.“

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Petice obyvatel už čítá na 1 200 podpisů. Těžařská společnost se ale brání, že se nenavýší kapacita a tím pádem ani doprava. U louky chce postavit protihlukovou stěnu a rypadlo přesunout. „Nejbližší místo těžby bude většinou o víc než několik set metrů vzdálené. Rypadlo navíc zatím nejelo pod zátěží a na prázdný chod vydává mnohem větší hluk,“ potvrdil jednatel společnosti Tapas Borek Vladimír Bouček.

Firma argumentuje i tím, že těžba byla dlouho naplánovaná. Obyvatelé zase, že o ní nevěděli. „O těžbě nám nikdo neřekl, byli jsme se ptát i na odboru výstavby,“ uvedla obyvatelka Staré Boleslavi Helena Horáková. Vladimír Bouček však namítá: „Závazek města, že plně podpoří všechny těžební plány, které jsou v souladu s územním plánem, je jasný.“ Na posledním jednání ale i zastupitelé jednomyslně odhlasovali, že s další těžbou nesouhlasí. Podle místostarosty by situaci vyřešil dlouho plánovaný silniční obchvat. „Ty problémy se musí řešit současně – hluk i zatíženost silnice. A teprve pak si těžte,“ zdůraznil místostarosta Brandýsa nad Labem – Staré Boleslavi Bohumil Javůrek (ČSSD).

Všechny zúčastněné strany se sejdou na jednání 1. září. O těžbě pak bude ještě rozhodovat Český báňský úřad.