Muž okrádal s pistolí v tramvaji, přibudou záznamová zařízení

Praha - Pražští kriminalisté vyšetřují neobvyklou a nebezpečnou krádež v tramvaji. Trojice lidí vyvolala konflikt mezi cestujícími a krátce poté s pistolí o vše okradla dva mladíky. Policistům se podařilo získat několik záběrů z průmyslových kamer, kde jsou pachatelé zachyceni. Přímo do vozů plánuje dopravní podnik instalovat záznamové zařízení během několika měsíců.

Uvnitř tramvajového vozu linky 8 se odehrálo drama jako z kriminálního filmu. Jeden z trojice útočníků mával zbraní v ruce, choval se zmateně, mířil na všechny okolo. Pak si vyhlédl dva devatenáctileté mladíky, kteří mu museli odevzdat vše, co měli v tu chvíli u sebe. Okradení muži při první příležitosti vyběhli z vozu. „Začali utíkat před tímto mužem se střelnou zbraní, který následně ještě několik minut běhal kolem tramvaje a vyhrožoval všem ostatním okolo,“ dodává pražská policejní mluvčí Eva Kropáčková.

Trojice si v klidu prohlédla sebraný lup, pak všichni odešli směrem ke stanici metra. Jde o asi dvoumetrového štíhlého muže, asi pětadvacetiletou ženu a hlavní podezřelý má blond vlasy, vysoký je asi 160 centimetrů. Přítomnosti průmyslových kamer si byl dobře vědom, na eskalátorech si nasadil kšiltovku i kapuci.

Pražská policejní mluvčí: „V tomto případě se jedná o velmi ojedinělou záležitost, kdy poprvé zaznamenáváme to, že by mohl někdo vytáhnout střelnou zbraň přímo v tramvaji a ohrožovat všechny cestující.“

Kamerové záznamy přímo z tramvaje neexistují, řidič má k dispozici pouze nouzové tlačítko, kterým si přivolá pomoc dispečinku a městskou policii. Od minulého roku ale už ve dvou stovkách autobusů mají řidiči možnost krizovou situaci natočit. „V nových typech autobusů je také po zmáčknutí tlačítka 15 minut nahráván záznam a v současné době se v dopravním podniku připravuje obdoba tohoto projektu i do tramvají,“ avizovala mluvčí pražského dopravního podniku Ilona Vysoudilová. Záznamové zařízení by se tak mohlo v prvních tramvajích objevit během několika měsíců. Zvýšit by se tak měla nejen bezpečnost cestujících, ale i šance na dopadení násilníků.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod