Recyklace tonerů pomáhá nejen přírodě, ale i postiženým dětem

Praha – Za běžných okolností platí náplně do tiskáren (tonery) za nebezpečný odpad. Bez tiskáren a kopírek se dnes už neobejde žádná firma, úřad ani škola, ale i kdejaká domácnost. Denně se tak v celé České republice vyprázdní tisíce plastových tonerů s tiskařskou barvou. Životnímu prostředí ale výrazně ulehčí vyhození použitých náplní do speciálního boxu, navíc tím lze ještě přispět dobré věci. Celorepubliková akce „sbírej toner“ má nejpilnější sběrače na jižní Moravě, kde je boxů na sběr téměř 450.

„Box je umístěn v takovém strategickém místě, kde jsou samoobslužné kopírky pro studenty a informační centrum univerzity. Během akademického roku se zhruba za jeden měsíc naplní. Mezi studenty panuje o věc docela velký zájem,“ přibližuje situaci mluvčí Mendlovy univerzity Kateřina L. Brettschneiderová. Do boxů umístěné tonery se nejen v budoucnu znovu naplní, část peněz z jejich dalšího prodeje navíc putuje na dobročinné účely. Z každého toneru jde zhruba 10 až 100 korun na postižené lidi, záleží na typu, případně velikosti, cartridge. 

Za sbíranými tonery je vidět konkrétní výsledek. Letos jich jen na jižní Moravě skončilo ve sběrných boxech téměř 3 tisíce, 35 tisíc korun ze sběru připadlo Domovu Lila pro postižené děti v Otnicích. Starají se tu o více než třicet dětí s mentálním i tělesným postižením. Ze svého rozpočtu sotva pokryjí provoz domova, finanční prostředky navíc jsou pro ně velkou pomocí. „Byli jsme na dvou ozdravných pobytech. Jeden ozdravný pobyt byl v lázních Lipová a druhý byl na Vysočině a ten byl i s canisterapií i s hypoterapií pro naše děti,“ popsala ředitelka domova Ludmila Pšenáková.

Reportáž Elišky Bučinové (zdroj: ČT24)