U neschválených subdodavatelů mizí miliony

Miletín (Jičínsko) – Rodinná firma otce a syna Banýrových nejspíš nikdy nedostane přes milion korun za výkopy při stavbě kanalizace v Miletíně. Ukázalo se totiž, že firma, která je objednala a potom zkrachovala, nebyla schváleným subdodavatelem stavby. Podle Banýrových mohla hrát bílého koně. Nepříjemné ztrátě mohl zabránit řádný dohled, investor – Vodohospodářská obchodní společnost v Jičíně – ji však podle Branýrových zanedbal. Vodohospodářská společnost však odmítá, že by se podílela na možných nečistotách v projektu Čistá Cidlina.

Stavba miletínské kanalizace byla součástí projektu Čistá Cidlina. Generálním dodavatelem byla v Miletíně firma Geosan. Ta si najala prostřednictvím třetí firmy společnost Ludas, ta potom přidělila zakázku Banýrovým. Výkopy za 1,1 milionu korun ale nikdo nezaplatil, protože firma Ludas nebyla schváleným subdodavatelem – tím pádem platí totéž i o Banýrových. Podle nich chybovala především jičínská Vodohospodářská obchodní společnost, která zanedbala dohled. „Na začátku měla vodohospodářská společnost přijít, že tam nemáme působit, protože nejsme schváleni, a buď nás schválit, nebo nám říct, že nemůžeme práce provádět. Nikdo nám toto neřekl,“ poukázal podnikatel Marian Banýr.

Za celou konstrukcí neschválených dodavatelských firem však Banýrovi vidí něco horšího než nedůslednost. Zkrachovalá společnost podle nich hrála bílého koně. „Můžeme se domnívat, že práce, které jsme prováděli my, jsou ve stavebním deníku vykazovány jako práce, které odvedla jiná firma – schválená,“ řekl Marian Banýr. „Někdo jiný na tom vydělal,“ dodal jeho otec Miroslav Banýr. Nejde přitom prý o jedinou poškozenou firmu.

Podnikatelé Banýrovi
Zdroj: ČT24

Banýrovi si stěžovali finančnímu ředitelství v Hradci Králové a požádali o kontrolu projektu Čistá Cidlina. Předseda představenstva vodohospodářské společnosti a jičínský starosta Martin Puš řekl, že to vítá. „Necítíme žádnou odpovědnost,“ uvedl. Podle jičínské radnice jde o problém jednotlivých firem. „Základní chyba se stala ta, že zakázka je dál předprodávána,“ komentoval místostarosta Tomáš Frýba.

Projekt Čistá Cidlina, který stál 660 milionů korun, dotovala Evropská unie. Vzniklo 57 kilometrů kanalizace, proběhla také oprava jičínské čistírny.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)