Za zrušení zakázky pro Syner zaplatí Liberec pokutu

Liberec – Antimonopolní úřad udělil městu Liberec stotisícovou pokutu za zrušení veřejné zakázky na revitalizaci Soukenného náměstí. Dalších 30 tisíc má město zaplatit na náklady řízení. Soutěž původně vyhrála firma Syner, nové vedení města v čele s bývalým primátorem Janem Korytářem ji ale zrušilo pro nedostatek peněz.

Podnět k přezkoumání postupu města podala antimonopolnímu úřadu stavební firma. „ÚOHS shledal, že nebyla naplněna podmínka pro zrušení zadávacího řízení, a tudíž v něm Statutární město Liberec mělo pokračovat,“ uvedla mluvčí magistrátu Pavlína Stránská. Město proti rozhodnutí ÚOHS nebude podávat roklad, protože je prý pochybení naprosto zjevné.

Antimonopolnímu úřadu vadilo to, že tehdejší primátor Jan Korytář se stavební firmou nekomunikoval. Navíc prý zadavatel nevyřídil námitky v souladu se zákonem. Proto musí město zaplatit pokutu.  

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Soutěž na opravu náměstí loni město vyhlašovalo dvakrát. První zrušilo, neboť nabídkové ceny přesahující 20 milionů připadaly radním přemrštěné. Novou soutěž pro magistrát zajišťovala externí společnost. Přihlásilo se deset uchazečů, pět z nich však komise vyloučila kvůli formálním pochybením. Z pěti firem nabídl Syner nejnižší cenu 17,1 milionu korun.   

Podle náměstka pro ekonomiku Jiřího Šolce (Liberec občanům) bude město muset stejně zakázku uskutečnit v původní výši. „Věřím, že se stavební společností se domluvíme na realizaci revitalizace náměstí až na příští rok, letos na to v rozpočtu nebylo pamatováno,“ uvedl Šolc. 

Rekonstrukce Soukenného náměstí měla podle dřívějších plánů navazovat na stavební práce v takzvaném dolním centru města, kde loni v září dokončila společnost MULTI Development stavbu druhé etapy Obchodního centra Forum. Projekt počítá s výrazným rozšířením pěší zóny a vytvořením podmínek pro možnost odpočinku.