Bývalý ředitel úseku Povodí Moravy je stíhán kvůli předraženým zakázkám

Brno – Bývalý ředitel úseku dotací Povodí Moravy Cyril Kopřiva je trestně stíhán kvůli tomu, že se údajně podílel na tunelování podniku. V případě dvou zakázek týkajících se Brněnské přehrady podle kriminalistů věděl o levnější nabídce, přesto nechal zakázky zhotovit jiným firmám o třetinu dráž. S podezřením na nesrovnalosti v hospodaření u 24 zakázek a projektů přišlo před více než rokem minulé vedení Povodí Moravy.

„Trestní stíhání Cyrila Kopřivy bylo zahájeno kvůli porušení povinnosti při správě cizího majetku. Toho se dopustil u dvou předražených zakázek na Brněnské přehradě – na sběr biomasy a provzdušňování vody,“ uvedl státní zástupce Radek Mezlík. Obě zakázky byly vysoutěženy v průběhu května a června 2009.

Aerace Brněnské přehrady (realizovaná zakázka)

Vítězem firma Metrostav s nabídkou 1 869 500 Kč X nabídka firmy Asio 1 314 000 Kč

Rozdíl: 555 500 Kč

Sběr biomasy v Brněnské přehradě (nerealizovaná zakázka)

Vítězem firma Ekostavby s nabídkou 956 000 Kč X nabídka firmy Asio 621 000 Kč

Rozdíl: 344 000 Kč

Kriminalisté viní Cyrila Kopřivu z nehospodárného přístupu. Kopřiva nejprve dostal nabídku ceny na konkrétní zakázku od firmy Asio. Následně v poptávkovém řízení oslovil tři jiné firmy s tím, aby poslali nabídku toho, za kolik jsou zakázky schopné zhotovit. Jimi nabízené ceny byly zhruba o třetinu vyšší než v případě Asia.

Kopřiva, ačkoliv věděl o levnější nabídce firmy Asio, doporučil zadání zakázky některé z oslovených firem. Navíc v případě aerace Brněnské přehrady firma Metrostav zhotovení zakázky dodala subdodavateli – firmě Asio. Té stejné firmě, která Kopřivovi nabídla, že tuto konkrétní zakázku vytvoří o více než půl milionu korun levněji.

Reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)

Cyril Kopřiva dnes ČT řekl, že se k celé záležitosti nebude vyjadřovat. „V přípravném řízení uváděl, že bylo potřeba zajistit realizaci zakázky společností, která má patřičné materiální a personální zabezpečení. Proto oslovil ty společnosti, které oslovil. Nicméně skutečností je, že následné realizace se ujala firma, která nabídla nejnižší cenu,“ uvedl Mezlík.

Podezření na tunelování státního podniku oznámilo současné vedení Povodí policii před více než rokem. V trestním oznámení poukazovalo na údajné nesrovnalosti v hospodaření u 24 zakázek a projektů. Celkový objem zpochybněných zakázek činí podle informací České televize 41 milionů korun. Vedle zakázek na čištění Brněnské přehrady má také údajně jít o podhodnocené pronájmy a prodeje nemovitostí, zadávání nesmyslných studií za miliony korun či nákup nefunkčního softwaru.