Přehrada Vilémov v Krkonoších se stavět nebude

Rokytnice nad Jizerou – Přehrada měla vyrůst na Jizeře nedaleko Harrachova a měla sloužit jako zdroj pitné vody. Ze seznamu chystaných vodních děl ji po dohodě nechali vyřadit náměstek ministra zemědělství Aleš Kendík a náměstek ministra životního prostředí Tomáš Tesař. Informoval o tom mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný. Rozhodnutí vítají především obyvatelé obce a ekologové, kteří proti plánům zatopit cenné lokality v Krkonoších bojovali.

„Toto rozhodnutí s nadšením vítáme. Doufejme, že to je konec několikaleté společné snahy Správy KRNAPu a krkonošských pojizerských obcí zabránit záměru vybudovat na Jizeře u Vilémova přehradu,“ řekl ředitel správy parku Jan Hřebačka.

Vybudování nádrže bylo plánováno ještě v dobách socialismu. Hráz měla být dlouhá 570 metrů a 134 metrů vysoká. Vedla by kolem Vilémova u Rokytnice nad Jizerou a do nádrže by se vešlo sedmkrát více vody než do největší jizerskohorské přehrady Souš.

Proti budování nádrže se stavěli nejen obyvatelé Vilémova, ale také ekologové. Přehrada by totiž výrazně změnila místní mikroklima a ohrozila by cenné lokality v Jizerském dole. „Zmizely by obří hrnce v korytě Mumlavy, bučiny a smíšené lesy s jedlí, které jsou domovem chráněného lejska malého, unikátní botanické lokality či zimoviště netopýrů ve štolách,“ vysvětlil Hřebačka. Obří přehrada by navíc odřízla Harrachov od komunikací na české straně hranic.

„Jsme rádi, že výsledkem posledních jednání náměstků ministerstev zemědělství a životního prostředí je vyřazení plánované vodní nádrže Vilémov ze seznamu Lokalit pro akumulaci povrchových vod (LAPV),“ dodal Hřebačka.