Kontroverzní kampaň proti kouření: Nasprejované nápisy

Jihlava – Mladí odpůrci kouření zvolili kontroverzní způsob, jak dát najevo svůj nesouhlas s tímto zlozvykem. V Jihlavě i dalších městech se objevují rudé nasprejované vzkazy „Kuřáku, smrdíš“. Tímto způsobem chtějí autoři upozornit na problém kouření na veřejnosti, ale i u dětí. Podle policie se ovšem dopouštějí přečinu poškozování cizí věci, za což jim hrozí až rok odnětí svobody.

Policie v Jihlavě eviduje už deset ohlášených případů, nasprejované nápisy se objevily např. u nemocnice, základních škol nebo v parcích. „Samotná myšlenka boje proti kouření se mi velice líbí, nicméně způsob, který zvolili, je naprosto nevhodný,“ domnívá se ředitel ZŠ Otokara Březiny Pavel Říha. 

Kromě poškozování cizí věci hrozí autorovi projektu i další obvinění, na internetových stránkách je totiž text, ve kterém nabádá ke sprejerství i další lidi, navíc je tam i návod. Nápisy se sice kromě Jihlavy objevily např. v Praze, policie ale zatím nikoho neobvinila. Autory projektu se snažila prostřednictvím internetu oslovit i ČT, ale neúspěšně.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)