Mariánské Lázně už tři roky marně čekají na nové nádraží

Mariánské Lázně - Už tři roky Mariánské Lázně marně čekají na nové autobusové nádraží. Karlovarský kraj kvůli úsporám zkrátil rozpočet na jeho výstavbu a město muselo upravit projekt, což stavbu pozdrželo. Kraj ale slibuje, že práce začnou ještě letos.

Autobusové nádraží v Mariánských Lázních už dávno nevyhovuje podmínkám moderního cestování. Nástupiště jsou úzká, přístřešky se rozpadají a chybí čekárny. Plánovaná přestavba terminálu je součástí projektu Karlovarského kraje, který získal evropské dotace i na nádraží v dalších městech. Nejprve se modernizace dočkal Sokolov.

„Je to otřesné. Netrpělivě čekáme, až Mariánské Lázně přijdou na řadu jako poslední, i když jsme měli projekt jako první, co se dá dělat,“ zlobí se starosta za ODS Zdeněk Král. „Zdržení je způsobeno změnami projektu, které se vyskytly z finančních důvodů, a také schvalovacím procesem,“ vysvětluje náměstek hejtmana za ČSSD Petr Navrátil.

Mariánské Lázně totiž musely projekt předělat. Ten původní počítal s opravou přilehlých ulic, což ale kraj nedovolil. Kvůli úsporám snížil rozpočet ze 100 na 75 milionů korun a radnice musela ustoupit. „Nemohli jsme do toho zahrnout další sice hezké a podpůrné, ale pro ten terminál zbytné investice,“ říká k tomu náměstek Navrátil.

„Samozřejmě jsme rádi za všechno. Hlavně že to nebylo škrtnuté celé. Ty uličky někdy v budoucnu město dodělá z vlastních zdrojů,“ komentuje to starosta Král.

Nové terminály - to je jiná kvalita

Po modernizaci terminálů dlouhodobě volají i dopravci. Podle nich jsou moderní terminály bezpečné a nabízí zázemí pro cestující i řidiče. „Mělo by to být v současné době standardní záležitostí. Nové terminály, to je prostě úplně jiná kvalita,“ upozorňuje Zdeněk Suchan, ředitel Autobusů Karlovy Vary.

Náměstek hejtmana slibuje, že stavba nového dopravního terminálu v Mariánských Lázních začne ještě letos. Dokončen by měl být nejpozději na podzim příštího roku.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)