Město Broumov je i v Jižní Americe

Broumov - Nejen na Náchodsku leží Broumov. Město se stejným názvem najdeme i v Jižní Americe, není to náhoda. Německý název Broumova „Braunau“ tam přenesli jeho obyvatelé, kteří se v devatenáctém století přestěhovali do Chile a Brazílie. Jejich potomci se o tomto víkendu přijeli do východočeského Broumova podívat.

Do Broumova z Brazílie přijel Hugo Hecht. Jeho praděda Adolf do Brazílie z Broumovska odcestoval v sedmnácti letech a v roce 1908 založil město Braunau. V českém Broumově Hugo Hecht vůbec poprvé uviděl hrob svého předka Franze. „Jsem velmi šťastný, že jsme tady. Mám tak blízko ke svým předkům,“ podotkl Hecht.

Broumov je i v Chile

Už pravidelně na Broumovsko přijíždí Armin Opitz z Chile. Jeho předci totiž také pocházejí odsud. V roce 1875, poté co emigrovali, založili Nueva Braunau, tedy Nový Broumov, právě v Chile. „Je velmi dojemné vidět místa, kudy chodíval můj pradědeček jako dítě,“ řekl Opitz.  

Do Jižní Ameriky v letech 1871 až 1874 z Broumovska odjelo více než 400 lidí. Téměř všichni zamířili do Chile. Že k sobě český a chilský Broumov mají skutečně velmi blízko, dokazují městské znaky. Tomu z Broumova na Náchodsku dominuje labuť. Ten z chilského Nového Broumova vypadá totožně.