V Hradci se konala letecká show s Albatrosy L-39

Hradec Králové – Létají všude jinde ve světě, jen ne v zemi výrobce, v Česku. Řeč je o letounech L-39 Albatros. Dvě civilní akrobatické skupiny z Lotyšska a z Francie se setkaly na víkendové mezinárodní letecké show v Hradci Králové. Podobné létají i v Rusku nebo jižní Africe. L-39 Albatros poprvé vzlétnul v roce 1968. Pak jich v Československu vyrobili 2 800. Dodnes je jako dvoumístný cvičný proudový letoun oblíbený po celém světě.

Albatros dolétne 1100, s přídavnými nádržemi až 1750 kilometrů. Pilot František Hlavnička prozradil, že letoun může přistávat na jakémkoliv povrchu, na sněhu, na trávě i na písku. Akrobatické sestavy předvedly na hradeckém nebi hned dvě skupiny. Bývalí vojenští piloti z francouzského Dijonu Breitling Jet Team a lotyšská skupina Baltské včely, založená před třemi roky také bývalými vojáky. Vedoucí skupiny Breitling Jet Team Jacques Bothelin sdělil, že během vystoupení se letadla k sobě přiblíží na dva metry i blíž.

V zemi, kde se letoun Albatros narodil, létá jen jediný, soukromý v Plzni. Armádní L-39 do vzduchu po loňské nehodě nesmějí. Vojsko přemýšlí o tom, zda je z výzbroje nevyřadí nadobro. Lotyšům i Francouzům se daří udržet letadla ve špičkové kondici. Francouzi spolupracují s podnikem Aero Vodochody i se soukromými sběrateli letadel.

Pilot Alois Häckel ze Žatce říká, že do dvou let by mohla vzniknout podobná skupina také u nás. Naopak velitel vzdušných sil Jiří Verner to nepovažuje za reálné.