Soud zrušil pokutu Hradci za předražený nábytek

Brno – Krajský soud v Brně zrušil pokutu 800 000 korun, kterou Královéhradeckému kraji udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za chyby v zakázce na nákup údajně předraženého nábytku do nového krajského sídla. Případ soud vrátil úřadu. Podle soudce krajského soudu Davida Rause se zrušení rozhodnutí týká odůvodnění výše pokuty. Podstatu deliktu kraje soud potvrdil.

Pokutu 800 000 korun ÚOHS kraji uložil pravomocně v prosinci 2009. Kraj při nákupu nábytku podle ÚOHS nepostupoval podle zákona o veřejných zakázkách. Zakázku v roce 2007 zadal bez řádného výběrového řízení jednomu oslovenému zájemci, firmě Immorent, která zajišťovala celou přestavbu nového sídla kraje. Pokud by kraj zadal tendr na nábytek podle zákona, mohla být cena nábytku podle antimonopolního úřadu nižší než výsledných 36 milionů korun bez daně z přidané hodnoty.

Soud nyní potvrdil, že pro použití jednacího řízení bez uveřejnění nebyly dány zákonné podmínky. „Mobilní a vestavěný atypický nábytek a související interiérové výrobky, které byly pro vybavení administrativního centra krajem poptávány, představovaly oproti původnímu zcela samostatné plnění,“ uvedl Raus. Podle něj proto kraj měl zakázku samostatně vysoutěžit v řádném zadávacím řízení umožňujícím přístup širokého spektra dodavatelů.

Soud dal ale kraji za pravdu ohledně výše pokuty. Podle Rause se ÚOHS nezabýval veškerými kritérii, jimiž se zabývat měl. Rozhodnutí ÚOHS proto zrušil. „V otázce výše pokuty bude zapotřebí věc znovu posoudit,“ uvedl Raus.

Přestavba královéhradeckého pivovaru na sídlo kraje trvala od dubna 2005 do října 2007. Kraj za ni prostřednictvím dvacetiletého leasingu zaplatí 1,48 miliardy korun. Jde o největší investiční projekt kraje a možná o nejdražší sídlo úředníků v celém Česku.