V Motole kapala naděje

Praha – Nový školní rok dnes po žácích základních a středních škol zahájili také dětští pacienti v pražské motolské nemocnici. První školní den zde slavili již pojedenácté a nadační fond Kapka naděje, který se zdejším hematoonkologickým oddělením dlouhodobě spolupracuje, připravil pro malé pacienty program s dárky a kouzelníkem.

V motolské nemocnici se každodenně léčí stovky dětí; většina zde stráví jen několik dní, někteří malí pacienti ale i týdny až měsíce. O psychický stav dětí i jejich rodin se proto za pomoci financí Kapky naděje stará psychosociální pracovník a pomáhá jim se s léčbou a pobytem v nemocnici vyrovnat.

Nadace spojená se jménem Venduly Auš Svobodové již pořídila motolské nemocnici přístroje za víc než 40 milionů korun. Fond se snaží pomáhat zejména dětem s poruchou krvetvorby, nádorovým onemocněním a nemocemi, které vyžadují transplantaci kostní dřeně.

„Podporujeme nejenom vlastní vybavení oddělení, ale taky výzkum, který je velice důležitý právě pro léčbu malých pacientů,“ dodává ředitelka Kapky naděje Elen Švarcová. Ještě v září tak nemocnice obdrží barevné osvětlení k magnetické rezonanci, díky němuž děti nebudou muset být v narkóze.

Reportáž Magdaleny Trojanové (zdroj: ČT24)