Jihlavská nemocnice má jako první stanici paliativní péče

Jihlava - V jihlavské nemocnici dnes zahájila provoz stanice paliativní péče, která se bude starat o nevyléčitelně nemocné a umírající. Patnáct lůžek bude provozovat oddělení dlouhodobě nemocných. První pacienti by se na stanici měli objevit už příští týden. Jihlavská nemocnice se stala první nemocnicí v Česku, kde je samostatná stanice paliativní péče. Primárně bude sloužit obyvatelům Vysočiny, v případě nenaplněné kapacity dostanou možnost zde důstojně dožít i občané z jiných krajů.

„Paliativní péče zabezpečuje, aby pacient, u něhož již byly vyčerpány všechny možnosti léčby, netrpěl bolestí, tlumí negativní příznaky nemoci až do úmrtí,“ uvedla primářka oddělení Eva Balnerová. Běžně tuto péči poskytují hospice, na Vysočině však žádný kamenný hospic zatím neexistuje.

Stanice, která bude sloužit pro celou Vysočinu, má sedm dvoulůžkových a jeden jednolůžkový pokoj. Vždy pro dva pokoje je k dispozici sociální zázemí. Pro doprovázející je u každého lůžka pohodlné polohovací křeslo, vhodné i k přenocování. Návštěvy na paliativní stanici nejsou omezené.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Den bude stát klienty 300 korun

O pacienty se budou kromě lékařů starat také konzultanti v oboru psychologie, onkologie a výživy. Tým zdravotních sester a ošetřovatelek prošel školením v hospicové péči, k dispozici je také rehabilitační sestra, sociální pracovník a kněz. Denní náklady na lůžko dosahují přibližně 2 000 korun. Větší část bude hrazena ze zdravotního pojištění, klienti zaplatí za den ve stanici 300 korun. Podle hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka pojišťovna zatím garantovala, že bude platit za provoz deseti lůžek, jednání dále pokračují.

Náklady na zřízení stanice a její vybavení dosáhly přibližně dvou milionů korun. O investici se nemocnice podělila s městem Jihlava a sponzorem.

Podle hejtmana usilovaly o zřízení kamenného hospice, kde by bylo možné poskytovat péči pro nevyléčitelně nemocné, různé instituce řadu let. „Investice by však byla velmi nákladná, využili jsme proto možnosti zřídit stanici paliativní péče v jihlavské nemocnici,“ řekl Běhounek. V ostatních nemocnicích v kraji by podle něj mohly v dohledné době vzniknout specializované pokoje s několika lůžky s paliativní péčí.

Stanice paliativní péče v jihlavské nemocnici
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK