Rychlé řidiče zpomalí inteligentní semafory

Jihlava – Kraj Vysočina chce zpomalit řidiče, kteří jezdí příliš rychle ulicemi pěti měst regionu, tzv. inteligentními semafory. Budou napojeny na rychlostní čidla, která při postřehnutí auta jedoucího příliš rychle rozsvítí červený signál. Vedení kraje doufá, že to přinutí řidiče více dbát na dodržování pravidel. Za inteligentní semafory zaplatí kraj tři miliony korun, nákup zatím schválila regionální rada. Zastupitelstvo se nákupem bude zabývat 20. září.

Semafory se mají objevit na místech, kde jsou příliš rychlá auta obzvlášť nebezpečná. Například Havlíčkobrodská radnice by chtěla mít inteligentní semafory v ulici Humpolecká, jíž proudí doprava k dálnici D1. Město Třebíč by si zase přálo zvýšit bezpečnost v ulici Horácká. Jeden podobný semafor už funguje v Pelhřimově. Místa, kam kraj umístí první inteligentní semafory, budou fungovat jako vzorová. V příštích letech jich zřejmě přibude.

Peníze, které kraj zaplatí za nákup prvních inteligentních semaforů, pocházejí podle hejtmanova náměstka Libora Joukla z propadlých kaucí zahraničních řidičů, kteří se v Česku dopustili přestupku. Tyto peníze proudí právě do krajské pokladny, Vysočina si tak letos přišla na šest milionů korun. Cizincům chybujícím na silnicích může být udělena kauce do 50 tisíc korun. Pokud se dostaví k projednání přestupku, jsou jim peníze vráceny. Jinak kauce propadá. Náměstek Joukl přiznal, že je letos policie na výzvu kraje při udělování aukcí aktivnější než dříve.

Polovinu z letošních peněz za kauce dostane od kraje policie, aby si mohla nakoupit lepší vybavení. Zbývající díl chce Vysočina použít na zvýšení bezpečnosti provozu na silnicích.