Zastupitel Kotek: Karlovarská teplárenská byla tunelována

Karlovy Vary - Zastupitel města Karlovy Vary Jiří Kotek (Alternativa) tvrdí, že městská firma Karlovarská teplárenská byla tunelována a její představenstvo neoprávněně nakládalo s financemi. Proto podal trestní oznámení. Zabývá se jím hospodářská kriminálka. Podle Kotka může způsobená škoda dosahovat až několik desítek milionů korun.

O trestním oznámení Kotek informoval včera karlovarské zastupitele s tím, že ho podal ještě v první polovině letošního roku, než byl odvolán z funkce primátorova náměstka. Na nesrovnalosti údajně přišel, když se stal členem představenstva Karlovarské teplárenské. Podle Kotka teplárna zbytečně platila konzultační firmě, bez výběrového řízení zadávala zakázky na opravy rozvodů tepla nebo používala peníze na jiné aktivity.

Předseda představenstva teplárny Josef Malý (TOP 09), který je i členem současné vládnoucí koalice K20, uvedl, že vedení společnosti spolupracuje s policií a předalo podklady, které chtěla. Jestli skutečně došlo ke skutkům, které Kotek popisuji, musí podle něho zjistit policie. V představenstvu teplárny byl už v minulosti a podotkl, že si není vědom pochybení. „Přesto chceme v teplárně důkladný audit,“ dodal.

Antimonopolní úřad povolil letos v lednu změnu formy pronájmu Karlovarské teplárenské a ta se na dalších 12 let stala součástí holdingu Karel Holoubek - Trade Group. Firma dosud v teplárně držela 51 procent akcií zapůjčených od města. Holoubek, jenž teplárnu provozuje od roku 2002, bude za nájem platit ročně zhruba 15 milionů korun. Karlovým Varům předtím ročně platil na nájmu kolem deseti milionů korun. Podle Holoubka poradenská firma kontroluje účetnictví a stará se, aby teplárna konkurovala okolním firmám a vydělávala. „Myslím, že ta firma odvedla kus práce a jsou tam milionové úspory,“ uvedl Holoubek. 

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Karlovarská teplárenská provozuje kolem 58 kilometrů horkovodních sítí, 17 kilometrů teplovodních sítí a jeden kilometr parního rozvodu tepla. Většinu dodávaného tepla kupuje v Sokolovské uhelné. Průměrný čistý zisk Karlovarské teplárenské byl v uplynulých osmi letech zhruba 13 milionů korun. Loni byla průměrná cena tepla v Karlových Varech 490 korun za jeden gigajoule. Letos lidé zaplatí přibližně 507 korun za jeden gigajoule.