Škody na vyhořelém jindřichohradeckém pivovaru dosáhly milionu korun

Jindřichův Hradec - Objekt bývalého pivovaru v Jindřichově Hradci ve středu večer zasáhl požár. Oheň, jenž zničil část objektu, se podařilo během noci zlikvidovat. Předběžná škoda, kterou požár způsobil, činí zatím milion korun. Hodnota uchráněného majetku je 50 milionů korun. Proč začalo hořet, se zatím neví.

V Jindřichově Hradci včera hořel bývalý pivovar v centru města. Hasičům se po téměř třech hodinách podařilo šíření ohně zastavit. Hrozilo zborcení pivovarského komínu na vedlejší budovy - barokní mlýn a muzeum s expozicemi. Dopravu ve městě řídili policisté a žádná osobní ani nákladní auta do města nemohla. V době požáru byl objekt prázdný, nemusel být proto nikdo evakuován. V blízkosti požáru stojí také Jindřichohradecký zámek, ten byl před plameny uchráněn. Hasičů bylo na místě několik desítek. Podle nich jde v Jihočeském kraji o jeden z nejrozsáhlejších požárů za posledních 5 let.

Pivovar je národní kulturní památka, kterou však v posledních letech nikdo nevyužíval. Kvůli požáru se propadla část střechy a oheň úplně zlikvidoval některé jeho části. „Posádky zůstanou na místě ještě minimálně do dnešního dopoledne,“ řekl Kalkuš. Příčiny vzniku požáru hasiči zatím stále vyšetřují.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)