Viladomy na Praze 10 se budou prodávat, nájemníci protestují

Praha – Zastupitelé Prahy 10 dnes schválili záměr prodat prvních 20 viladomů, tedy domů se šesti a méně byty. Zároveň schválili podmínky, za kterých budou domy prodány. Proti nim na zastupitelstvu protestovali nájemníci, kterých se záměr týká. Obávají se, že v elektronické aukci nebudou moci konkurovat nabídkám developerů a nebudou mít dostatek času na získání peněz. Radnice poté některé podmínky zmírnila. Nájemníci se však přesto chtějí proti rozhodnutí bránit žalobou.

Domy se nacházejí v lukrativních částech Prahy, například na pomezí Vinohrad a Vršovic nebo ve Strašnicích. Jedná se o 31 domů, tedy asi o 150 bytů. Odprodej viladomů vedení městské části odsouhlasilo již letos v červnu. Radnice chce jejich odprodejem získat 460 milionů korun, které investuje do opravy malešického penzionu, kde mají vzniknout malometrážní byty.

Se záměrem radnice však dlouhodobě nesouhlasí nájemníci viladomů. Někteří z nich v domech bydlí desítky let nebo i několik generací a nemovitosti prý za vlastní peníze zhodnocovali. Na koupi proto mají podle svého názoru „morální právo“. Po politicích chtěli, aby jim byty odprodali za 80 procent odhadní ceny. Zastupitelstvo takovou možnost ale odmítlo. Podle starosty Milana Richtera nájemníci dostali možnost výměny za volné byty, které by si poté mohli koupit za privatizační ceny. Tuto možnost podle něj využila asi polovina rodin.

  • Jeden z viladomů zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2858/285748.jpg
  • Viladům na Praze 10 zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2858/285749.jpg

Nájemníci, kteří v domech chtějí zůstat, kritizovali navrhované podmínky aukce. Nelíbilo se jim, že s odprodejem museli souhlasit všichni nájemníci. Kritizovali také třicetidenní lhůtu na dorovnání nejvyšší nabídky z aukce, považovali ji za krátkou. Dále nesouhlasili s tím, že by museli před aukcí dokládat dostatek peněz. „Na zatím neznámou aukční cenu nám však žádný bankovní ústav hypotéku či úvěr neposkytne,“ poznamenala jedna z nájemnic. Radnice na základě kritiky v několika bodech ustoupila. Nájemníci se nebudou muset aukce účastnit, Praha 10 po nich nebude požadovat doložení dostatku peněz a na dorovnání nabídky budou mít o 30 dnů více. Vedení radnice zdůrazňuje, že obyvatelé mají možnost využít předkupního práva, pokud dorovnají nejvyšší cenu vzešlou z aukce.

Proti zařazení domů do prodeje se nájemníci z občanského sdružení Spravedlivé bydlení v Praze 10 přesto chtějí bránit soudně. „Sdružení podá občanskou žalobu,“ řekla nájemnice. Jednání dnes, stejně jako před prázdninami, doprovázela napjatá atmosféra a vzájemné obviňování ze lží. Nespokojení obyvatelé domů si s sebou na zastupitelstvo přinesli transparenty s nápisy „Dejte šanci oprávněným nájemcům“ nebo „Dejte šanci lidem“. „Dostala jsem výuku z malé politiky, kde ano znamená ne,“ poznamenala ke zkušenostem z jednání s politiky jedna z nájemnic. Protestujících se zastal i senátor Jaromír Štětina. „Radnice Prahy 10 si počíná, jako by byla akciovou společností. Jejím hlavním kritériem je zisk. Domnívám se, že by měl být pro radnici důležitější osud rodin, které mají být vystěhovány,“ uvedl Štětina.