Ochranná značka 'Práce postižených' nemá v EU obdoby

Sušice – Ochrannou známku kvality mají v Česku také firmy, které zaměstnávají handicapované. Získat toto prestižní ocenění však není jednoduché. Například z celého Plzeňského kraje jej má zatím jediná firma – sušická chráněná dílna, která vyrábí pracovní oblečení.

Paní Helena trpí artrózou krční páteře a má operované obě ruce. V sušické firmě působí už rok a půl jako střihačka a je šťastná, že má práci. Jako zdravotně postižená ji totiž dlouho nemohla sehnat. „Byla jsem na operaci s rukama, levou i pravou a pak jsem byla rok a půl bez práce,“ potvrdila zdravotně postižená pracovnice střihárny Helena Kovaříková a jednatel a výrobní ředitel společnosti 2P SERVIS Petr Pajma doplnil: „Zaměstnáváme celkem 77 zaměstnanců, z toho je 68 handicapovaných.“ Kromě jiného se společnost zabývá také výrobou a prodejem pracovních oděvů pro zdravotnictví, antialergických přikrývek a polštářů. „Šijeme tady pro zdravotnictví i do výroby,“ vysvětlila vedoucí výroby Drahomíra Bláhová a Ivana Zenglerová, zdravotně postižená zaměstnankyně, uvedla: „Šiju šatové sukně, udělám tak dva kusy denně.“

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Zaměstnávání handicapovaných má svá úskalí. Je totiž třeba počítat s tím, že každý den přijde do práce jen 50 až 60 procent zaměstnanců, zbytek marodí. „Máme tady i mentálně postižené pracovnice, většinou nejvyšší stupeň,“ podotkl spolumajitel a obchodní ředitel ve společnosti Petr Malcát. Bez dotací od státu by firma nemohla fungovat. Konkurovat levnému sériovému oblečení z dovozu loze pouze těžko. I proto se vedení firmy přihlásilo do projektu ochranné značky 'Práce postižených'. „Ochranná známka nejen, že je součástí národní politiky kvality, ale zároveň ukazuje, že daný zaměstnavatel dobře dbá na své zaměstnance,“ prohlásila ředitelka Nadačního fondu pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením Hana Potměšilová.

Projekt ochranné značky 'Práce postižených' nemá v EU obdoby. Právo užívat tuto známku má zaměstnavatel, který prokáže, že se na poskytnuté službě nebo výrobku podílely zdravotně postižené osoby alespoň 75 procenty. Aktuálně ji v Česku má 18 firem.