Pražané se mohou těšit na burčák - v metropoli začíná vinobraní

Praha - V Praze začínají tradiční vinobraní, konat se budou na více než deseti místech. Ochutnat letošní burčák Pražané mohou do konce září na Vinohradech, na Pražském hradě, na Kampě nebo v botanické zahradě v Troji. Zatímco některé akce budu zaměřené především na samotné víno, další doprovodí bohatý zábavný program včetně vystoupení známých hudebních skupin.

Již tento víkend se vinobraní koná v pražské Troji, a to hned na dvou místech. V sobotu i v neděli se pro milovníky vína otevře vinice svaté Kláry, která patří pod botanickou zahradu. Hlavní program včetně cimbálové muziky se odehraje u viničního domku, kde mohou lidé ochutnat místní víno i produkty dalších vinařů. Na neděli je v zámku v Troji naplánován již 13. ročník Trojského vinobraní.

Nejvytíženější budou pražští vinaři a milovníci vína o víkendu 17. a 18. září, kdy se mohou vypravit na pět různých akcí. Největší se uskuteční na Vinohradech, kde si budou již tradičně konkurovat radnice Prahy 2 a 3. Zatímco v minulosti vinobraní pořádaly společně, v posledních letech každá z nich připravuje vlastní slavnosti, obě s bohatým doprovodným programem.

V Grébovce a na náměstí Míru v druhé městské části se letošní vinobraní ponese v duchu antických bakchanálií. Oslavám bude vládnout bůh vinné révy a nespoutaného veselí Bakchus. Návštěvníci budou moci ochutnat několik druhů burčáku včetně úrody přímo z Havlíčkových sadů. Vystoupí akrobaté na chůdách, žongléři a po setmění náměstí rozzáří ohňová show.

Praha 3 pořádá tradiční Vinohradské vinobraní na náměstí Jířího z Poděbrad. Návštěvníci se letos mohou těšit na gladiátorské zápasy, mušketýrské souboje, renesanční tance, jarmareční kapely, historické trhy, ale i kejklíře s vojenskou přehlídkou. V pátek večer zahrají kapely Čechomor a Mňága a Žďorp, v sobotu Hudba Praha a Kamil Střihavka se skupinou Leaders.

Prodej burčáku
Zdroj: Tomáš Hájek/isifa/LN

V sobotu 17. září se další vinobraní konají také na Kampě, kde podle jednoho z organizátorů Jiřího Kučery zahraje jihomoravská horňácká muzika a vystoupí asi 50 účinkujících v krojích. Na stejný den Praha 16 připravila radotínské Burčákobraní. Již od středy 14. září až do soboty 17. září se ochutnávky burčáku nebo poslech cimbálové muziky konají na Novoměstské radnici.

O víkendu 17. a 18. září se slavnosti vína odehrají i na Pražském hradě v areálu Svatováclavské vinice. Návštěvníci si tu mohou prohlédnout teprve podruhé v historii takzvané produkční zahrady, které jsou v okolí prezidentské vily. Vinobraní se ve Svatováclavské vinici zopakuje i následující víkend a 28. září.

Víno a burčák mohou lidé přijít ochutnat také poslední zářijový víkend do Vysočan na vinici Máchalka, před nákupní centrum Eden nebo 19. září do Modřan.