Exprimátor Kittner se stal ekonomickým ředitelem liberecké nemocnice

Liberec - Bývalý liberecký primátor Jiří Kittner (ODS) byl dnes zvolen do představenstva Krajské nemocnice Liberec, zároveň nastupuje na post ekonomického ředitele. Osmačtyřicetiletý ekonom působil v minulosti v Komerční bance a také jako ekonomický ředitel liberecké stavební společnosti Syner. Na postu ekonomického ředitele vystřídá Igora Mandíka, který byl funkcí pověřen dočasně na konci června.

Obsazení postu ekonomického ředitele není jedinou personální změnou v největší krajské nemocnici. Valná hromada na dnešním jednání přijala také rezignaci tří členů dozorčí rady - z níž odchází liberecký hejtman Stanislav Eichler, europoslanec Robert Dušek a také krajský radní pro zdravotnictví Pavel Novák (všichni z ČSSD). „Na jejich místo dnes byli zvoleni krajský radní pro ekonomiku Zdeněk Bursa, který je předsedou dozorčí rady, náměstek hejtmana Martin Sepp (ČSSD) a ředitel krajské záchranné služby Stanislav Mackovík,“ informoval mluvčí nemocnice Lukáš Gibiec.

Krajská nemocnice v Liberci má už od minulého týdne nového generálního ředitele, kterým je Jiří Veselka. Dosud vedl Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou. V současné době se seznamuje se situací v nemocnici a do konce září chce jmenovat další členy týmu, který má vyvést nemocnici ze současných ekonomických problémů a situaci v největším zdravotnickém zařízení v kraji stabilizovat.

Změny ve vedení nemocnice nejsou totiž první, které se v posledních měsících udály. V březnu bylo kompletně vyměněno vedení nemocnice, poté co to předchozí v čele s Luďkem Nečesaným rezignovalo. V červnu pak přišla nemocnice o ekonomickou ředitelku, když byla kvůli neshodám ve vedení po třech měsících ve funkci odvolána Danka Kaššovicová.

Krajská nemocnice Liberec
Zdroj: ČT24

Liberecká nemocnice je akciovou společností, kde je majoritním vlastníkem Liberecký kraj a 17,53 procenta akcií drží město Liberec. Podnik s obratem přes 2,5 miliardy korun zaměstnává na 2 200 lidí. Loňské hospodaření skončilo bezmála 25milionovým ziskem, letos je ale zatím nemocnice ztrátová. Jedním z důvodů je pokles výkonů, které se snížily zejména v prvním čtvrtletí zřejmě v souvislosti s kampaní lékařských odborů Děkujeme, odcházíme. Díky úsporným opatřením se už podařilo ztráty snížit a nový ředitel Veselka věří, že letošní hospodaření bude nakonec vyrovnané.