Největší nízkoenergetická dřevostavba v republice je v Mariánských Lázních

Mariánské Lázně – Mariánské Lázně otevřely největší dřevěnou a nízkoenergetickou mateřskou školu v Česku. Radnice ji nechala postavit na místě bývalé sídlištní školky, kterou chtěla původně zrušit. Zasáhli tehdy ale rodiče s peticí a dnes jsou spokojeny obě strany.

Nová školka zaujme svou fasádou už z dálky, její obložení je z modřínu. Uvnitř je jedna centrální hala, kde se mohou děti najíst. Okolo je pak dvanáct místností. Šest z nich jsou třídy pro děti, zbytek kanceláře, zázemí pro učitelky a moderně vybavená kuchyň. „Budova je vlastně největší nízkoenergetickou dřevostavbou v republice. Máme tady úžasné vzdušné, čisté a krásné prostory,“ uvedla ředitelka MŠ Úšovice Yvetta Kučerová. Stavba školky trvala rok, město za ni zaplatilo 60 milionů korun. V ceně je zahrnuta i demolice původní budovy, typická socialistická sídlištní stavba byla už v havarijním stavu. „Jednalo se o stavbu, kde byly použity nebezpečné materiály jako třeba azbest. Provoz té školky byl energeticky velmi náročný,“ prohlásil starosta Mariánských Lázní Zdeněk Král (ODS).

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Na jaře roku 2008 přitom hrozil úplný zánik školky. Město ji chtělo zbourat a pozemky prodat, rodiče proti tomu bojovali peticí. A to se jim povedlo, teď jsou z nové budovy nadšené obě strany. „Zvažovaly se různé alternativy na jiných místech. Nakonec správně zvítězilo rozhodnutí, že škola bude postavena na místě zbourané školky,“ potvrdil starosta Král a rodiče dětí ze školky doplňují: „Je to větší a hezčí. Paráda, vážně super, malý je spokojený, začal tady chodit do školky.“ Nová budova mateřské školy umožnila navýšit kapacitu až na 150 dětí, to je zhruba o polovinu více než původní předškolní zařízení. „Co se nám podařilo a na co jsme pyšní? Otevřeli jsme třídu pro děti s handicapem,“ dodala Yvetta Kučerová.

Nová školka nyní navýšila i počet pracovních míst, o děti se tu stará 20 pedagogických a provozních zaměstnanců.