Třetí pokus o volby v Krupce předchozí výsledky příliš nezměnil

Krupka (Teplicko) – Prakticky stejné rozdělení mandátů jako minule přineslo sobotní, v pořadí už třetí opakování komunálních voleb v Krupce na Teplicku. Opět je vyhrálo sdružení ČSNS 2005 a Šance pro město vedené místostarostou Zdeňkem Matoušem. Získalo pět z 21 mandátů. Tři mandáty přiřkli voliči sdružení Sport pro Krupku. Jednání o vytvoření koalice byla dříve neúspěšná. Výsledky voleb navíc pokaždé kvůli obchodování s hlasy zneplatnil soud. Podezření se objevilo i tentokrát: na nahrávce údajný zprostředkovatel otevřeně hovoří o kupčení.

Místostarostovo uskupení se stalo vítězem voleb už potřetí, získalo 24,2 procenta hlasů a pět z celkových 21 mandátů. Další tři mandáty má sdružení Sport pro Krupku, které je podle místních Matoušovi relativně blízké. Tři mandáty mají i komunisté a sdružení Zdravá Krupka, které proti kupčení nejvíce vystupovalo a tentokrát získalo 14,9 procenta hlasů. Po dvou mandátech si rozdělí ODS, ČSSD a Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS). Oproti druhému pokusu změnil majitele jen jeden mandát, který ztratila ODS ve prospěch stále posilující nacionalistické dělnické strany.

Minulé povolební vyjednávání při téměř totožném rozdělení mandátů nikam nevedlo. Vytvořit fungující koalici tak bude zřejmě obtížné. Zástupci Zdravé Krupky už v sobotu večer upozornili, že se pravděpodobně pokusí dohodnout velkou koalici stran, které nemají s kupčením nic společného.     

„Nejdřív se pokusíme složit to, čemu říkáme koalice slušných. Ale pokud by to nešlo, stížnost na průběh je také ve hře,“ uvedla Miloslava Bačová ze Zdravé Krupky. Situaci komplikuje to, že město kvůli volebním reparátům stále nemá funkční zastupitelstvo a hospodaří v provizoriu.

Krupka
Zdroj: ČT24

Současný starosta Milan Puchar (ODS) ale „koalici slušných“ příliš šancí nedává. „Situace je dle mého patová a funkční koalice asi jen tak nevznikne, v obou skupinách jsou na to příliš problémové mezilidské vztahy,“ podotkl. Jeho ODS je s pouhými dvěma mandáty zřejmě mimo hru. Vyjádření místostarosty Matouše se novinářům během dne získat nepodařilo, má vypnutý telefon. „Zatím se nějaká jednání vedou, ale vyjadřovat se k nim nebudeme,“ uvedl jeden ze zvolených zastupitelů za ČSNS 2005 Tomáš Syryčanský.

V asi patnáctitisícovém městečku na úpatí Krušných hor se za poslední rok zhmotnily slabosti české volební legislativy. Poslanci sice 6. září upravili trestní zákon tak, že za kupčení s hlasy má hrozit až tříleté vězení, novela ale teprve míří do Senátu. Při dvou předchozích pokusech o volby v Krupce se obchodování s hlasy podle soudů prokázalo.

První volby se konaly loni v říjnu. Už několik minut po otevření volebních místností se na parkovišti uprostřed problémového sídliště Horní Maršov shromáždilo několik desítek lidí, kterým kdosi rozdával vyplněné volební lístky i s třísetkorunovým úplatkem a mikrobusy je pak odvážely do volebních místností.

Důkazů pro soud se nakonec našlo dost i při opakování voleb 7. května. Dva lidé tehdy před nahrávacími zařízeními České televize a Českého rozhlasu uvedli, že za svůj hlas dostali stokorunu. To se jim prý zdálo málo, údajně je jeden z organizátorů kupčení o část peněz ošidil.

Loni v říjnu se voleb zúčastnilo 36,9 procenta oprávněných voličů, letos v květnu 35 procent a napotřetí přišlo už jen 29,4 procenta voličů.