Pět středních škol v Praze se má slučovat s jinými

Praha - Praha chce pět středních škol, které zřizuje, sloučit s jinými. Transformace, která by měla nastat od září příštího roku, se týká například odborné školy Drtinova, strojnické průmyslové školy Betlémská nebo průmyslové zeměměřičské školy Pod Táborem. Záměr dnes představil náměstek primátora Antonín Weinert Výboru pro výchovu a vzdělávání. Slučování musí nejprve schválit rada a zastupitelstvo hlavního města.

Důvodem transformace je podle náměstka ubývající počet žáků. Vedení města tvrdí, že školy vybrané pro sloučení jsou méně vybavené a jejich provoz je příliš drahý. Od přesunu škol si slibuje úspory za cca 18 milionů korun. „Budovy si necháme a budou využity pro školské účely. Chci tam přestěhovat další školy, které jsou v pronájmech u městských částí, kde platíme velké částky,“ říká Weinert.

Opoziční zastupitelé jsou záměrem této optimalizace středních škol zděšeni a nepodpoří ho. „Jakmile se tyto školy v centru budou slučovat se školami na okraji Prahy, tak to znamená větší riziko sociálně patologických rysů, a zároveň jakmile jdou studenti z centra ven, tak centrum zase vymírá,“ říká člen vzdělávacího výboru Albert Kubišta.

Slučování by se mělo týkat třeba i nejstarší české průmyslové školy, a to Střední průmyslové školy strojnické Betlémská. Strojírenské obory vyučuje už 174 let. Studentů však i přes skvělé uplatnění absolventů na trhu práce rok od roku ubývá. Měla by se proto spojit se Střední průmyslovou školou Na Třebešíně. Budovu školy v centru města chce magistrát pronajmout. Další slučování se týká i Střední průmyslové školy zeměměřičské z ulice Pod Táborem, která se má sloučit se Střední průmyslovou školou stavební J. Gočára. Sloučit by se měla i učiliště - Střední odborné učiliště potravinářské se středním Odborným učilištěm gastronomie z Prahy 10. Ze Střední odborné školy logistických služeb z ulice Učňovské a Střední školy elektrotechniky a strojírenství Jesenická má vzniknout nová Střední škola Jesenická, která bude sídlit ve stejné ulici. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště z Drtinovy ulice se mají přesunout do ulice Lipí, kde sídlí Střední odborná škola pro administrativu EU.

Za záchranu škol, které chce magistrát od příštího září sloučit kvůli úsporám, učitelé i rodiče studentů podepisují petice. Vytýkají radním nekoncepčnost a obávají se, že budovy skončí na realitním trhu. Proti zrušení školy v Drtinově ulici přišly na výbor protestovat desítky učitelů nebo minulých žáků. Podle zástupců školy je Drtinova obsazena z 90 procent a její absolventi nemají potíže se po studiu uplatnit. Podle představené studie je naplněnost celé školy 71 procent, u oborů s maturitní zkouškou 86 procent a studenti vyučovaných oborů těžko shání práci. Někteří z přítomných vyslovili podezření, že důvodem sloučení jsou „machinace s budovou“ školy. Toto Weinert odmítl.

TOP 09 i KSČM navrhly, aby byla transformace přerušena a znovu se o ní jednalo. O slučování by měli radní a následně zastupitelé rozhodovat v říjnu nebo v listopadu. 

S poloprázdnými třídami, jejichž provoz je drahý, se školství v Česku potýká už delší čas. Letos nastoupilo na střední školy o 23 tisíc méně žáků. Od září bylo po Česku sloučeno 90 až 100 středních škol, v Praze se střední školy zatím neslučovaly.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)