Jičín odkoupil za několik milionů pole, dodnes není jasné proč

Jičín - Radnice v Jičíně před třemi lety koupila za téměř 24 milionů pole, které dodnes nevyužívá a nemá s ním zatím ani žádné záměry. Cena, za kterou pole odkoupila, byla přitom několikanásobně vyšší než cena obvyklá. Nyní radnici chybí peníze třeba na novou školku, kterou by město potřebovalo.

10 hektarů pole východně od města koupilo tehdejší vedení radnice v prosinci 2008. Pole radnice odkoupila od soukromého vlastníka, a to za téměř 24 milionů korun. „Já bych to odhadl tak na sedminásobek toho, co byla obvyklá cena v té době. Ta cena se mi zdála být přemrštěná, proto jsem pro to nehlasoval,“ říká zastupitel Jičína Jiří Vitvar. Dodnes je však pole nevyužité a nejsou známy ani plány budoucího využití.

„Neexistuje vůbec žádný záměr, co s ním, v územním plánu se také vůbec neřeší. Já tomu vůbec nerozumím, protože i stanovisko úředníků samotných nebylo zrovna kladné. Říkali, že to je přemrštěná cena, přesto to hlasovací mašinérie protlačila naprosto hrubě,“ říká Petr Hamáček ze Sdružení pro Jičín. 

Starosta Jičína Martin Puš však pozemek za předražený nepovažuje. „Využití nakoupeného území přijde v horizontu pár let a myslím si, že jednou město opravdu bude vděčno,“ říká starosta. Nákup pole zprostředkoval realitní makléř Tomáš Frýba, který je nyní místostarostou. Podle jeho slov je zvláštní, že město nemá dodnes na pozemku žádný záměr. „Je samozřejmě otázkou, jak pozemky město do budoucna využije. Osobně si umím představit, že tam bude klasická zástavba,“ říká Frýba.

Jičínu přitom chybí peníze na důležité investice. Nutně potřebuje třeba mateřskou školu. „Je to přesně těch dvacet milionů, kvůli kterým si nemůžeme dovolit mateřskou školku a jičínští obyvatelé mají díky tomu existenční problémy,“ dodává Hamáček.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)