Ašské Klubíčko zničil žhář, město ho znovu obnoví

Aš – Kultovní hudební klub Klubíčko v Aši se minulý týden stal už po několikáté terčem útoku neznámého žháře. Tentokrát ale z klubu zbyly jen obvodové zdi. Škoda se odhaduje na šest milionů korun. Při požáru se nikdo nezranil. Klubíčko patří městu, které má klub pojištěný. I když si někteří místní říkají, zda má smysl klub znovu obnovovat, radnice se rozhodla, že tak učiní.

Celý objekt nechal nájemce klubu Václav Ponikelský po předchozích zkušenostech napojit na pult centrální ochrany a na svůj mobil. Na místě byl devět minut po tom, co mu přišel první signál z pohybových čidel. To už byl klub v plamenech. Žhář stačil předtím polít střechu, zdi a aparaturu na několika místech neznámou, hořlavinou a zmizet. „Vypádá to na práci profesionála, ani požární specialisté nevěděli, jaká je to látka,“ uvedl Ponikelský. Chemické stopy byly proto odeslány na expertizu. Policie také prosí veřejnost o pomoc.

„Mimořádná rada rozhodla, že nebudeme ustupovat žádnému žháři a že Klubíčko obnovíme minimálně v té minulé podobě,“ prohlásil starosta Aše Dalibor Blažek. Větší část ašské veřejnosti vnímá podle starosty požár populárního Klubíčka jako důkaz zhoršování bezpečnostní situace ve městě. Problém vidí v hernách a v pololegálních barech. Radnice vyzvala k větší aktivitě policii.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

V Klubíčku hrály pravidelně špičkové české i cizí kapely, organizovaly se tu pořady, hlavně pro mladé. Klub byl otevřen už před osmnácti lety. Přinejmenším pro dvě generace Ašanů je to téměř téměř kultovní místo.