Nové domy jsou ve tmě, developer vypnul osvětlení

Vysoká nad Labem (Královéhradecko) – V nové čtvrti, která vznikla ve Vysoké nad Labem u Hradce Králové, je v noci tma. Veřejné osvětlení vypnul developer Alba invest, který novou zástavbu vytváří – chce tak donutit radnici, aby osvětlení převzala. Obec ale zatím infrastrukturu nechce, není totiž dokončena, radnice ji proto přejme teprve po dokončení projektu.

Novým obyvatelům Vysoké nad Labem připravila radnice a firma Alba invest, která jim prodala domy, nepěkné přivítání – vypnula veřejné osvětlení. Obec s developerem se hádají, kdo bude za světlo platit, lidé zatím musí v noci z domu výhradně s baterkou. Společnost tvrdí, že na provoz osvětlení nemá peníze, a chce, aby ho převzala obec. „Obec se k tomuto veřejnému osvětlení nehlásí a hledá záminky, proč je od nás nepřevzít, byť jsme je několikrát vyzývali,“ sdělil Aleš Jirout z Alba invest.

Radnice tvrdí, že se převzetí veřejného osvětlení nebrání, ale chce spolu s ním dostat i vše ostatní, co má developer postavit. „Máme v tomto smyslu uzavřenou plánovací smlouvu, ale v té je napsáno, že si převezmeme současně s veřejným osvětlením ještě komunikaci a kanalizaci. Chceme to kompletně, protože tak je to ve smlouvě a tak to má i logiku,“ shrnul stanovisko obce starosta Jiří Horák.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Podle starosty je tvrdý postup potřeba, protože developer nepostavil vše tak, jak měl. Stejně hovoří také obyvatelé nových domů. „Firma udělala silnice velmi nízkonákladově, vůbec ne v souladu s projektem – měla být širší, měl tam být chodník,“ shrnula významnou odchylku obyvatelka nové čtvrti Martina Čečková. Developer je ale přesvědčen, že odchylky od projektu – které označuje za drobné – nebrání kolaudaci a předání stavby.

Ať už je situace jakákoli, je život potmě pro nové obyvatele Vysoké nad Labem nesnesitelný. Bojí se, aby se temnými ulicemi neplížili zloději – a když už by se plížili, aby je nezabili, když večer přijíždějí autem. „Když člověk přijede autem a není absolutně soustředěný, je to velice riskantní a nebezpečné,“ podotkl obyvatel nových domů Petr Bureš. Podle Martiny Čečkové situace hraničí s vydíráním.

Lidé chtějí situaci vyřešit co nejrychleji. Pomoci by mělo veřejné shromáždění se zástupci radnice i developerské firmy.