Lidem se kvůli kamionům bortí domy, kraj to netrápí

Všeruby u Kdyně – Téměř čtyři stovky obyvatel příhraničního města Všeruby u Kdyně podepsalo petici pro omezení kamionové dopravy v obci. Život místním stěžují zejména přetížené náklaďáky a bezohlední řidiči, kteří běžně překračují povolenou padesátikilometrovou rychlost. Plzeňský kraj dosud do problému nijak výrazněji nezasáhl, situace je ale rok od roku horší.

Místní tvrdí, že obcí projedou stovky těžkých kamionů denně, někteří řidiči se prý ani neobtěžují dodržovat povolenou padesátku. Nejhorší je to ráno, přesně v době, kdy jdou děti do školy. „V době, kdy jezdí kamiony, nelze větrat a otevírat třídy,“ tvrdí ředitelka základní školy Renata Reifová a dodává, že všerubská škola není uzpůsobena tomu, aby vydržela nápor projíždějících kamionů.

Nejen, že se rodiče obávají o bezpečnost svých dětí, lidem už kvůli neúnosnému provozu těžkých aut začali praskat zdi na domech. Třese se celá chalupa, je to jako zemětřesení, poznamenávají místní. Starostka města proto letos žádala dopravní inspektorát v Domažlicích, aby alespoň dočasně omezil rychlost v obci na 40 km/h. Ten ale žádost odmítl s tím, že je neopodstatněná a že ničení nemovitostí není doloženo.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Omezení dopravy se musí dohodnout s Německem

Plzeňský kraj zvýšení kamionové dopravy uznalo, situace podle něj ale zatím není příliš vážná. „Z celokrajského pohledu to není až tak dramatický nárůst,“ soudí vedoucí odboru a silničního hospodářství Jaroslav Vejprava. Místní však na řešení úřadu čekat nechtějí a sepsali petici, ve které žádají, aby se situací někdo vážně zabýval. Podepsalo ji bezmála 400 lidí. „Požadujeme zejména omezení rychlosti, které by pravděpodobně pomohlo nejvíce a omezení tonáže kamionů,“ jmenuje cíle petice její iniciátorka Reifová.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Petici společně s žádostí o místní šetření pošle starostka na krajský úřad v nejbližších dnech. Zástupci kraje však už nyní varují, že řešení problému není jednoduché. „Je to proces, který musí odsouhlasit také německá strana,“ upozornil Vejprava. Pro obyvatele Všerub je ale petice poslední možností, jak přitáhnout potřebnou pozornost.