Prahu opět půjde zažít jinak

Praha – Praha se v sobotu 24. září na celý den změní v město bez ulic plných aut. Iniciativa Auto*mat připravila šestý ročník festivalu nazvaného Zažít město jinak, do kterého se zapojí jedenáct pražských čtvrtí. Projet jimi autem nebude snadné, výhodu naopak mají mít chodci a cyklisté. Auto*mat by ovšem některé úseky chtěl autům uzavřít nadobro, například Smetanovo nábřeží – tam členové sdružení nedávno demonstrovali za jeho přetvoření na pěší zónu.

Organizátoři akce Zažít město jinak chtějí, aby Praha vypadala jako při červnové stávce, kdy v obavách z přeplněných ulic vyrazilo mnoho lidí do města na kole. Podle sdružení Auto*mat se tak ukázalo, že Praha je oproti vžitému názoru vhodným městem pro cyklodopravu. Akci podporuje i řada pražských starostů. „Je to nádherný zážitek, lidé začnou žít úplně jinak,“ zhodnotil průběh minulých ročníků festivalu Zažít město jinak starosta Prahy 2 Jiří Paluska.

Protože budou ulice autům uzavřeny, organizátoři akce vyzvali, aby lidé vynesli na ulice stolky a popíjeli kávu. Při tom by měli předhodnocovat své priority a méně jezdit autem. „Přinášíme  a veřejně prezentujeme praxi, která v jiných městech nebo zemích funguje už léta,“ uvedl Vít Masare z Auto*matu.

Pro Prahu může být inspirací Londýn, jehož představitelé chtějí do roku 2025 cyklodopravu zečtyřnásobit. Zatím bude možné prohlédnout si českou metropoli ze sedla jízdního kola při tradiční cyklojízdě, která povede z Vinohrad přes Nové Město, Karlín a Libeň do Holešovic. Řidiči se tak budou muset připravit na uzavírky například ve Wilsonově, na Hlávkově mostě Rohanském nábřeží nebo ve Veletržní. „Cyklojízda by měla ukázat lidem, kteří se do města neodváží vjet na kole, že je to možné,“ shrnul cíl akce Vít Masare.

Podzimní cyklojízda začne v Rumunské ulici na Vinohradech, jejím cílem je holešovická Letná. Auto*mat očekává, že se jí zúčastní asi pět tisíc lidí.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)