Odborníci začali s rekonstrukcí zřícené stíhačky

Jindřichův Hradec – Včera jsme vás informovali o unikátním nálezu torza německé stíhačky ze 2. sv. války nedaleko Otína na Jindřichohradecku. Stroj už mezitím převzali odborníci, kteří teď budou několik týdnů pracovat na jeho konzervaci. Veřejnost poprvé uvidí části letounu Fw-190 Focke-Wulf v Muzeu Jindřichohradecka v listopadu, kdy budou vystaveny v rámci expozice věnované bitvě nad Jindřichohradeckem.

Pracovníci muzea teď torzo letounu čistí vodou nebo pomocí roztoku sody, skoro 70 let totiž leželo pohřbené pět metrů pod zemí. Když potom kov oschne, tak přicházejí na řadu speciální oleje. I přes dlouhý pobyt pod zemí zůstaly některé části překvapivě dobře zachovány, letoun se totiž zřítil do míst, kde převažuje jílovitá půda, která ho spolu s uniklým olejem a benzinem ochránila. 

Na některých součástech jsou tak vidět výrobní čísla i data, kdy jednotlivé díly vznikly. „Tím je ten náš nález velmi cenný. Díky těmto údajům se dá s přesností dohledat, o jaké letadlo se jednalo,“ uvedl archeolog muzea Vladislav Burian. Další z pracovníků muzea – Tomáš Fedra – zase upozorňuje na mimořádně zachovaný stav kulometu, ze kterého by se prý i teď dalo střílet. 

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Veřejnost si stroj může poprvé prohlédnout 11. listopadu v rámci Dne válečných veteránů. Letoun se zřítil během bitvy nad Jindřichohradeckem, pilot Hubert Engst se z hořícího letadla katapultoval a zachránil se. „Hubert Engst byl známé stíhací eso a byl patrně vůbec jediným pilotem této eskadry, který bojoval v této skupině vlastně téměř celou válku,“ řekl České televizi student Jiří Šašek, jenž s vyzvednutím letadla historikům pomohl. Listopadové expozice se možná zúčastní i Engstův syn Wolfgang. 

Tento nález nemusí být jediným, podle historiků se totiž na Jindřichohradecku nachází pod zemí ještě jedno torzo sestřeleného letadla. Němci sice většinu letadel, která se zřítila na území protektorátu, znovu zpracovali, některá letadla ovšem uvízla tak hluboko pod zemí, že by bylo příliš pracné je vyzvedávat, což byl i případ letounu Fw-190 Focke-Wulf.