V Ostravě vznikne superuniverzita

Ostrava - Třetí největší univerzita by měla vyrůst v Ostravě. Vysoká škola báňská - technická univerzita Ostrava (VŠB-TU) a Ostravská univerzita se chtějí spojit. Vedení obou škol už mají konkrétní plán. Na tahu je teď ministerstvo školství, které má sloučení finančně podpořit.

S plánem přišli rektoři obou univerzit. Vzniklá škola by totiž měla daleko větší možnosti pro získání peněz na výzkum, stoupl by i její význam. „Bude to univerzita v Česku ojedinělá tím, že nebude čistě humanitní nebo čistě technická, ale bude obě tyto disciplíny spojovat dohromady,“ řekl Ivo Vondrák, rektor (VŠB-TU). Spojením obou škol by vznikla univerzita s třinácti fakultami a bezmála pětatřiceti tisíci studenty.

Reportáž Ivy Kubankové (zdroj: ČT24)

Vláda plánuje vznik výzkumných univerzit, které bude dotovat. Má jich být maximálně pět. Obě ostravské školy by tento status rády získaly a společně mají mnohem větší šanci. „Je otázka, jestli na to ministerstvo najde finance a projeví podporu, bez které to nejde,“ míní rektor Ostravské univerzity Jiří Močkoř. Ministerstvo školství záměr přivítalo a nyní čeká, zda ho obě školy zahrnou do svých strategických plánů na rok 2012.

Sloučení obou škol vítají i studenti. Společné superuniverzity by se měli dočkat v roce 2014. Zda se ministerstvo školství rozhodne financovat její provoz, se uvidí za dva týdny.