Brněnští informatici vyvíjejí program pro odhalování extremismu

Brno - Informatici z Masarykovy univerzity vyvíjejí pro ministerstvo vnitra speciální software, který má policii usnadnit práci například s odhalováním extremistů. Jelikož pracuje na principu porovnávání textů na internetu pomocí charakteristik přirozeného jazyka, možnosti jeho využití budou zřejmě mnohem širší.

Na vývoji nového programu pracují odborníci především z řad mladých doktorandů Fakulty informatiky Masarykovy univerzity v Brně už rok. Projekt s docela nenápadným názvem Analýza přirozeného jazyka v prostředí internetu podporuje ministerstvo vnitra, které doufá v jeho přínos pro bezpečnost.

„Jde v podstatě o vytvoření počítačového systému, který bude schopný na základě podobností textů na internetu vyhodnocovat pravděpodobného autora,“ přiblížila mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová. Systém využívá statistické techniky a automatické analýzy tvaru textů. Odborníci zde pracují s předpokladem, že texty psané přirozeným jazykem u každého pisatele obsahují různé charakteristiky, na jejichž základě je možné určit pravděpodobné autorství.

„Program je vyvíjen pro obecné využití, ale předpokládáme, že by ho bylo možné využít například pro odhalování extremistických skupin i jednotlivců. Nepočítá se však s obsahovou analýzou, tedy že bychom prostřednictvím něj byli schopní vyhledávat nějaké útočné plány a podobně,“ upřesnila Fojtová.

S vývojem podobného programu na porovnávání textů mají brněnští informatici už slušné zkušenosti - na půdě fakulty vznikl také speciální software pro odhalování plagiátů. Nejnovější projekt by měl být naplněn do roku 2014. „Ochutnávku“ vyvíjeného programu si však kdokoliv může vyzkoušet už teď, a to přímo na stránkách projektu

Mluvčí MU v Brně Tereza Fojtová o projektu (zdroj: ČT24)