Větrovská zoo je kvůli černým stavbám v ohrožení

Tábor – Největší jihočeská zoologická zahrada v táborských Větrovech má starosti, některé stavby v jejím areálu totiž nemají stavební povolení. V provozu je teprve čtrnáct dní a navštívilo ji už 17 tisíc lidí, teď ji ale hrozí i případné zbourání černých staveb. Podle stavebního úřadu na parcele vyrostly bez patřičného povolení například medvědárium, přístřešek pro koně nebo některé kotce.

Stavební úřad potvrdil, že k nepovoleným stavbám je zahájeno řízení o odstranění. Pokud prý nebudou v souladu s veřejným zájmem, není vyloučeno jejich zbourání. Stavební práce v zahradě teď stojí. Ředitel zahrady Libor Hrubý se brání, většinou jde podle něj jen o drobnosti a povolení k nim dodatečně řeší.

Dalším sporným bodem je to, že parcela je určená jen k chovu hospodářských zvířat. Jejich definici ale řeší podle Krajské veterinární správy hned několik zákonů. Jestli mezi ně patří i medvědi, nebo lvi, budou muset rozhodnout zřejmě až právníci. Problémem jsou také přístupové cesty. Předseda samosprávního výboru Větrovy Jan Komzák říká, že jsou nedostatečné a nekvalitní.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Podle ředitele zahrady však protestují spíše jen jednotlivci. Situaci kolem táborské zoologické zahrady už začal řešit i starosta Tábora Jiří Fišer, který kvůli tomu sezval kulatý stůl. Majitel zahrady má na provoz zoo řádnou licenci, kterou uděluje ministerstvo životního prostředí na dva roky.