Silnici v Kuřimi zablokovali aktivisté, chtějí obchvat města

Kuřim - Kolony vozidel projíždějících v pátek odpoledne městem na západ od Brna dnes před 17. hodinou výrazně narostly. Způsobila to blokáda obyvatel Kuřimi, kterým se nelíbí, že kraj chce schválit plán stavby severní spojky, která by měla dopravě ve městě ulevit. Kuřimští přitom preferují jižní obchvat města. Doprava ve městě kolabuje v pátek odpoledne i bez blokády, protest se proto neobešel bez asistence policie, která pomáhala usměrňovat dopravu a odkláněla auta na objízdné trasy.

Asi třicet pěších zablokovalo v 16:30 přechod pro chodce u kruhového objezdu na začátku Kuřimi. Od řidičů, kteří v těchto místech zažívají kolony prakticky každý pracovní den, se ale pochopení nedočkali. Vzduchem létaly nadávky a ozývalo se hlasité troubení aut, která uvízla v blokádě. Na místě pomáhali situaci uklidňovat policisté, ti mimo jiné odkláněli dopravu už před Kuřimí na silnici směřující z Brna na Svitavy. I tam ale byly dlouhé kolony pomalu popojíždějících vozidel.

„Důvodem blokády je snaha dát odpovědným institucím i jednotlivým politikům na krajské úrovni jasně najevo, že situace s tranzitní dopravou přes Kuřim je již delší dobu neúnosná a vyžaduje účinné řešení jižním obchvatem města,“ obhajoval blokádu tajemník Občanského sdružení pro realizaci silničního obchvatu města Kuřimi Miloslav Kolařík. Jihomoravský kraj bude schvalovat územní plán na zasedání zastupitelstva příští týden, pokud neschválí jižní obchvat města, hodlají Kuřimští v protestech pokračovat.