ÚOHS: Pokuta 1,1 milionu pro Prahu za metropolitní síť

Brno – Praha dostala od antimonopolního úřadu pokutu 1,1 milionu korun za chyby v tendru na zajištění provozu metropolitní sítě. Úřad také magistrátu uložil zákaz plnění smlouvy se společností T-Systems, kterou Praha vybrala. Dnes to řekl předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj. Ten nyní potvrdil dřívější verdikt svých podřízených, rozhodnutí je už pravomocné.

Úřad vyhověl stížnosti telekomunikačního operátora GTS Czech, který tendr napadl. T-Systems zakázku získala v létě loňského roku v jednacím řízení bez uveřejnění, za cenu necelých 200 milionů korun. Praha nyní musí vyhlásit na zbývající část zakázky, která zatím byla splněna přibližně z asi jedné čtvrtiny, řádné zadávací řízení.

Pražský magistrát zatím nechce postih antimonopolního úřadu komentovat. „Rozhodnutí ještě nemáme k dispozici, nemůžu se k němu proto vyjadřovat,“ uvedla mluvčí magistrátu Tereza Krásenská. O zakázce podle ní rozhodovalo ještě minulé vedení města.

ÚOHS Prahu pokutoval za použití jednacího řízení bez uveřejnění, ve kterém byl osloven jediný dodavatel, a zcela tedy „odpadla soutěž o zakázku“. Podle úřadu je možné tento institut použít jen za výjimečných okolností specifikovaných zákonem.

Město jej zdůvodnilo technickými důvody a ochranou výhradních práv společnosti T-Systems Czech Republic, a. s. Podle úřadu je tak možné postupovat pouze tehdy, když existuje pouze jediný dodavatel schopný splnit předmět plnění. Zadavatel také musí tuto skutečnost rovněž prokázat. V Praze podle zjištění ÚOHS existují i další operátoři, kteří disponují optickou sítí, již by bylo možno pro plnění zakázky využít.