Podezřelý tendr Mariánské Lázně zrušily, vypsaly nový

Mariánské Lázně – Podruhé musela vypsat radnice Mariánských Lázní výběrové řízení na prodej lukrativních pozemků s tenisovými kurty. První pokus pozemky prodat zastavila opozice. Upozornila na svévolnou změnu podmínek soutěže městskou radou. Podmínky měly být připraveny pro jediného zájemce o pozemky, který je dnes pronajímá.

Tenisový areál o rozloze 15 tisíc metrů čtverečních leží v lázeňském parku. Podle mariánskolázeňských zastupitelů ale vážně hrozí, že nový majitel přemění rekreační oblast na obytnou zónu. Schválili proto přísné podmínky prodeje, opozice ale později zjistila, že v tendru, který vypsala městská rada, chyběly. „Chyběly tam hlavně omezující podmínky, které měly zachovat areál jako sportoviště na dalších patnáct až dvacet let,“ poukázal opoziční zastupitel Marek Lambert.

Podle bývalého starosty Luďka Noska měly podmínky prodeje ještě jednu velkou vadu – byly podle něj připraveny pro jediného zájemce, současného provozovatele kurtů. Vedení města i nájemce ale odmítají, že by byl tendr „šitý na míru“. „Jedna z podmínek byly určité zkušenosti s provozováním tenisového areálu. To je vždycky tak. Někdo takové podmínky splňuje, někdo ne,“ uvedl současný starosta Zdeněk Král.

Zájemce o areál se potom ohradil proti podezření, že by tenisové kurty zrušil. „To, že tam tenis děláme sedmnáct let, přivedli jsme tam extraligu, by mělo ukázat, že to s tenisem myslíme vážně, že nemáme jakékoli jiné záměry,“ zdůraznil Libor Salaba ze společnosti Tennis Agens, která areál provozuje a chce ho koupit.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Radnice přesto kvůli pochybnostem původní výběrové řízení zrušila a vyhlásila nové. Za pozemky s tržní hodnotou kolem 26 milionů korun chce alespoň 7 milionů. Podle vedení města je taková cena ale v pořádku. „Byť se může zdát nízká, je pravdou, že v České republice se sportovní areály neprodávají za komerční cenu,“ poukázal místostarosta Petr Horký. Starosta Král dodal, že nový tendr už jasně podmiňuje prodej zachováním sportovního charakteru areálu.

Město chce tenisový areál prodat ještě letos. Kdyby se to nepodařilo, vše by se zkomplikovalo. Současný nájemce totiž má smlouvu do konce roku.