Cizinecká policie zahájila kontrolní akci

Praha – Cizinecká policie dnes celý den pátrala po lidech, kteří v Česku pobývají nelegálně. Při rozsáhlých kontrolách našli deset lidí, které čeká vyhoštění, dopadli také pět celostátně hledaných zločinců. Problémy měli i lidé, kteří jsou v zemi legálně, ale neměli u sebe doklady. Dostali pokuty, jenom v jižních Čechách jich policie udělila přes dvacet. Kontroly probíhaly především na ubytovnách a v tržnicích, policisté ale také zastavovali auta v příhraničí.

První místo, kam zamířili jihočeští policisté, byla tržnice u hraničního přechodu ve Studánkách. Hned narazili na muže, který neměl doklady. Nakonec se ukázalo, že žije v Česku legálně, nečekalo ho tak vyhoštění, nýbrž pokuta.

V následujících hodinách zkontrolovala policie celkem 1 500 lidí. Problémy se přitom podle jihočeských kontrolorů vyskytly v každém třetím případě. „Předkládali buďto nepravé doklady, nebo nepředložili doklad vůbec, anebo předložili předmět listinné povahy jako cestovní doklad, ačkoli se o takový doklad nejednalo,“ popsal Petr Kučera z jihočeské cizinecké policie.

Zboží na pultech tržnic tentokrát policisty nezajímalo, zaměřili se výhradně na jejich prodejce a jejich osobní doklady nebo pracovní povolení. „Zaměřujeme se na platné pobyty, zaměřujeme se na nelegální doklady,“ přiblížil policejní mluvčí Jiří Matzner. Pravost dokumentů pomáhala policii zjistit speciální čtečka.

Kontroly ve vytipovaných lokalitách dál pokračují. Skončit mají až v neděli.

Polcie začala kontrolní akci cizinců (zdroj: ČT24)