Klatovské katakomby se otevřou ještě letos

Klatovy – Vzácné klatovské mumie v těchto dnech procházejí pravidelnou konzervací. Poprvé za poslední desetiletí je odborníci ošetřují mimo prostory klatovských katakomb, které se rekonstruují. Vzácné mumie tam návštěvníci uvidí už za dva měsíce.

Zmumifikovaná těla jezuitů, která se v klatovských katakombách dochovala do dnešních dnů, procházejí jednou za pět let rekonzervací. Odborníci je při tom vyndají z rakví a natírají je speciálním protiplísňovým roztokem. „To je to zásadní a základní. Mimo to se mumie ještě upravují pohledově, trochu se jim upraví oděv a dostanou nové bederní roušky,“ vysvětlila konzervátorka a restaurátorka Irena Straková. Konzervátoři využili také toho, že mumie ošetřují mimo podzemní prostory jezuitského kostela a všech 38 těl váží a měří. „Je na to potřeba zkušený konzervátor a člověk, který už ta těla zná a je schopen s nimi nějakým způsobem manipulovat, aby jim neublížil,“ dodala Irena Straková.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Pravidelná rekonzervace mumií bude hotová do konce září. Pak se připraví na přesun zpět do katakomb, které procházejí kompletní rekonstrukcí za více než 20 milionů korun. „Stávající expozice je prakticky na čtyřikrát větší ploše, než byla ta původní,“ uvedl Martin Červený ze společnosti Správa nemovitostí Klatovy. Stavební část rekonstrukce je již hotová, nyní se připravuje expozice, která nebude zaměřená pouze na mumie, ale i na samotný život jezuitů. Přesto největším tahákem bude nejslavnější klatovská mumie – Anežka Příchovská. „Bude tam její životní kopie. Bude tam stát, svým způsobem bude návštěvníky vítat, a zároveň tam bude její mumifikované tělo. Na jejím příkladu budeme také samozřejmě vyprávět ten příběh,“ doplnil místostarosta Klatov Václav Chroust (ODS).

Rekonstruované katakomby se veřejnosti otevřou už letos 26. listopadu.