Železný Brod oživilo Skleněné městečko

Železný Brod - Slavnosti sklářského řemesla pod názvem Skleněné městečko hostil o víkendu již po páté Železný Brod. Návštěvníci akce si mohli prohlédnout výstavy skla, ukázky sklářských řemesel, zúčastnit se seminářů o slavných sklářských osobnostech a nakoupit skleněné suvenýry. Lidé měli tradičně největší zájem o skleněnou bižuterii.

Čtyři různé výstavy skla, sklářské dílny pro kreativní návštěvníky, bleší trh zaměřený na vše, co se sklem souvisí, přednášky a promítání filmů o skle nejen pro odbornou veřejnost, to vše přichystali organizátoři pátého ročníku železnobrodského setkání sklářů. Nechyběl ani bohatý doprovodný program jako divadelní představení, živá hudba nebo módní přehlídka.  

Střední sklářská škola připravila pro zájemce ukázky foukání technického skla, jednoho z odvětví, které má budoucnost. Foukačů skla pro laboratoře a další průmyslové využití se podle učitele Jaroslava Peškara dokonce nedostává. „I přes krizi v oboru tu pořád existuje velké množství sklářských firem, sklářská škola s vynikající úrovní,“ říká André Jakubička, starosta Železného Brodu. Na Malém náměstí ve stáncích předváděli své umění brusiči a foukači skla a další sklářští řemeslníci. Zájemci si mohli jejich práci i vyzkoušet.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Skleněné městečko oživuje sklářskou tradici Železnobrodska pravidelně třetí zářijový víkend. Na akci se potkávají řemeslníci, umělci i odborníci. Počet účastníků i návštěvníků každým rokem roste. Letošní návštěvníky počítají pořadatelé v řádech tisíců. „Místní podnikatelé pochopili, že se musí propagovat také sami, hodně se snaží a je vidět, že lidé mají o toto specifické odvětví našeho regionu opravdu zájem,“ myslí si Petr Nový, historik z Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.