Uzavírkou Huštěnovic trpí okolní obce a města

Bílovice - Od dnešního dne je uzavřena silnice v Huštěnovicích. Silným provozem jsou teď zatížena města a vsi, přes které hlavní objízdná trasa vede. Objížďka je vedena z Uherského Hradiště přes Bílovice do Zlína. Na kalamitní situaci si stěžují zejména Bílovice, kterými v ranní špičce projíždí až trojnásobek aut. Uzavírka silnice bude kvůli opravě trvat dva měsíce.

V Huštěnovicích na Uherskohradišťsku se kompletně uzavřela silnice kvůli opravě. Silnice byla velmi poničená a obyvatelé se opravy dožadovali už několik let. Doprava je nyní odkloněna přes jiné obce a města. Ty teď ale trpí náporem aut.

„Domnívám se, že bude nutné tuto situaci korigovat. Bude nutné vyznačit nové objízdné trasy, zejména pro nákladní dopravu, protože situace tady je opravdu neúnosná,“ říká místostarosta Uherského Hradiště Zdeněk Procházka. Zpoždění městské dopravy byla mnohdy delší než třicet minut. Problém mají hasičské a záchranné vozy, kolony dosahují někde až pět kilometrů. Tuto objízdnou trasu naplánovalo ŘSD, řidiči by podle Procházky mohli využít neoficiální objízdnou trasu přes Uherský Brod.

Také v Bílovicích byly silnice v ranních hodinách zcela ucpané. Nyní je situace na silnici o něco lepší. „Paradoxně to, že u nás je nyní volněji, je způsobené tím, že Uherské Hradiště je ucpané,“ říká starosta Bílovic. „Udělali jsme mediální kampaň proti uzavírce, protože se nám to vůbec nelíbilo,“ dodává a zároveň doufá, že si řidiči budou na objížďku hledat i jiné cesty. Silnice v Bílovicích je podle starosty jedna z nejvytíženějších komunikací II. třídy ve Zlínském kraji. Podle dopravních statistik by obcí za normálních okolností mělo projíždět v průměru 9 tisíc aut denně. Nyní jí projíždí průměrně 20 tisíc denně a v ranních špičkách odhadem až kolem 30 tisíc. Oprava silnice v Huštěnovicích by měla trvat dva měsíce, měla by být znovu otevřena 15. listopadu.

Vstup Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)