Založil někdo požár historického pivovaru úmyslně?

Jindřichův Hradec – Jindřichohradecký historický pivovar někdo v noci na 8. září zapálil, kriminalisté a hasiči nyní prověřují, zda to byly děti, nebo zda sehrál hlavní úlohu úmysl, popřípadě nedbalost. Hasiči už vyloučili možnost, že by požár zapříčinila technická závada. Pivovar byl národní kulturní památkou před rekonstrukcí, oheň ale před dvěma týdny zničil několik jeho částí a způsobil milionovou škodu. Kriminalisté předpokládají, že případ uzavřou do dvou týdnů, poté oznámí oficiální verzi.

„Kriminalisté pracují s několika vyšetřovacími verzemi, mezi nimiž je i ta, že se mohlo jednat o úmyslné zapálení,“ odpověděla na dotaz ČT policejní mluvčí Lenka Holická. Informaci o tom, že v historickém objektu byla dvě ohniska požáru, tedy nepotvrdila ani nevyvrátila. S dosud jedinou potvrzenou informací tak přišli zatím jen hasiči. „Jedinou verzí, která byla vyloučena, je technická závada,“ uvedla mluvčí hasičů Vendula Matějů. Předseda představenstva RBB invest Tomáš Blábolil už v noci, kdy k požáru došlo, hovořil o tom, že chvíli před nahlášením požáru si v objektu hrály nějaké děti.

Firma chystala rekonstrukci pivovaru. Od památkářů už získala povolení na úpravy budov. Uvnitř chtěla začátkem příštího roku začít budovat centrum pro relaxaci. Podle památkářů se ale z pivovaru už příliš zachránit nedá, zůstaly jen zdi. Na výsledky vyšetřování čeká netrpělivě také radnice. Chce přimět majitele, aby pivovar co nejrychleji opravil.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)