Varnsdorfský muž s mačetou je ve vazbě

Varnsdorf – Ve vazební věznici skončil čtyřiadvacetiletý muž, který v neděli ohrožoval mačetou hosty restaurace ve Varnsdorfu. Policie ho včera obvinila z nebezpečného vyhrožování a výtržnictví. Současně policie žádala, aby před procesem nemohl muž pobývat na svobodě, soudce souhlasil.

„Návrhu na vzetí do vazby bylo vyhověno. Dnes poputuje do vazební věznice,“ uvedl policejní mluvčí Vojtěch Haňka. Pokud soud shledá obviněného muže vinným, může ve vězení strávit až tři další roky.

Mladému muži hrozí trest za incident, který se stal v neděli večer. Ozbrojen mačetou vstoupil do varnsdorfské restaurace, kde začal vyhrožovat hostům. „Že je poseká, že to tam dopadne jako v Novém Boru,“ přiblížil obsah hrozeb policejní mluvčí. Muž ale později odešel, aniž by někoho napadl, a odhodil svou zbraň do křoví.

V Novém Boru v srpnu napadla skupina místních Romů – rovněž vyzbrojená mačetami – hosty v baru. Jednoho z nich vážně zranila. Útok vyprovokoval sérii demonstrací zaměřených především proti Romům, kteří se nedávno přistěhovali do měst ve Šluknovském výběžku. Podle serveru iDnes.cz byl členem romské komunity i muž z Varnsdorfu, který nyní pobývá ve vazební věznici.

Demonstrace na severu Čech budou pokračovat i nadále, na příští sobotu jsou ohlášeny akce ve Varnsdorfu a Rumubrku.