Praha 9 srovnala problematickou ubytovnu se zemí

Praha - V lokalitě Pod Balkánem v Praze 9 začala dnes ráno demolice ubytovny, v níž přebývali většinou zahraniční dělníci. Budova byla jen dočasnou stavbou a povolení k užívání jí podle radnice vypršelo v roce 2008. Vlastníci i přesto nadále nabízeli ubytování. Obyvatelé z okolních domů si navíc stěžovali na nepořádek a zvýšenou kriminalitu, kterou měli podle nich na svědomí právě obyvatelé ubytovny.

Ubytovna stojí na pozemcích městské části. „Bylo to neúnosné. Lidi se bojí jít večer od autobusu, každý se snaží být za světla doma,“ řekla dnes novinářům Ivana Stříbrská, která zastupuje obyvatele bytového domu v nedaleké Odlehlé ulici. Podle ní se v místě množily především krádeže. „Doufám, že se bude postupovat dál. Dokud tu byly kanceláře, tak nebyl problém. Jakmile se z toho stala ubytovna, zvýšila se kriminalita,“ dodala Stříbrská.

Radnice by se postupně chtěla zbavit všech pěti ubytoven, které v této lokalitě stojí. Před časem podala žalobu na jejich vlastníky a podnět stavebnímu úřadu, aby zahájil správní řízení na odstranění uvedených staveb. Podle radnice se případ dostal i k Obvodnímu soudu pro Prahu 9, který rozhodl ve prospěch Prahy 9. Vlastníci se sice odvolali, městský soud ale rozhodnutí obvodního soudu potvrdil. Demolice každé ubytovny bude městskou část stát zhruba milion korun. Pokud městská část soudní spory vyhraje, v lokalitě Pod Balkánem plánuje ve spolupráci s developerem realizovat výstavbu bytových domů.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

„Ubytovna má ekologickou zátěž, eternitovou střechu, a tím pádem se to prodražuje,“ řekl dnes novinářům místostarosta Prahy 9 Marek Doležal (TOP 09). Kvůli tomu také bude rozebírání každého objektu trvat několik dní.

S bouráním nesouhlasí majitel jedné z ubytoven Luboš Procházka, podle něj jsou důvodem plány města na novou výstavbu v této lokalitě. Obyvatelé ostatních ubytoven prý nedělají problémy. „Sociálky tu ubytovávají lidi, kteří nemají kam jít. Bydlí tu dlouhodobě. Jsou to slušní lidé,“ řekl Procházka s tím, že v případě zbourání zůstává otázkou, kam tito lidé půjdou.