Výbuch v Liberci stál život ženu

Liberec – Obyvatele liberecké ulice U Šamotky probudila dnes ráno exploze, poté začalo hořet v jednom z domů. U ohniska požáru byli dva mladí lidé, žena a muž. Dvaadvacetiletá žena v plamenech zahynula, pětadvacetiletého muže vyprostili záchranáři. S popáleninami na rukou, nohou a hlavě ho převezli do pražské vinohradské nemocnice. Požár hasiči dopoledne zlikvidovali. Teprve odpoledne mohli místo začít prohledávat policisté, aby určili příčinu neštěstí.

Popálený mladík není podle zdravotníků v dobrém stavu. Má popáleniny druhého až třetího stupně na třetině těla. „Je ve velkém ohrožení života,“ upozornil mluvčí vinohradské nemocnice Lukáš Matýsek.

Exploze se ozvala v domě na předměstí v části Proseč nad Nisou před sedmou hodinou ráno. Na místo se sjeli záchranáři i hasiči, kteří s ohněm bojovali několik hodin. Hořelo v patrové budově s podkrovím. Plameny zachvátily podkrovní byt a poničily střechu. „V objektu, který je veliký zhruba dvacet krát dvacet metrů, byla zasažena plameny zhruba třetina,“ přiblížila policejní mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová. V domě podle ní bydlelo pět rodin.

Policejní vyšetřovatelé se do částí domu poničených požárem dostali až odpoledne. Prohledal je i speciálně vycvičený pes. Podle prvních informací v domě vybuchl plyn. Později se objevila i spekulace, že se v něm mohl připravovat pervitin. „V tuto chvíli zatím nic nenasvědčuje tomu, že by v bytě explodovala varna na výrobu drog,“ řekla odpoledne policejní mluvčí Vlasta Suchánková a dodala, že na objasnění příčin exploze zatím odborníci pracují.