Země se na Chebsku uklidňuje

Cheb – Zemětřesný roj, který se v srpnu objevil na Chebsku, ustává. Země se sice stále chvěje, ale zklidňuje se. Ojedinělé otřesy teď dosahují nanejvýš druhého stupně Richterovy škály, podle seizmologů takové zemětřesení lidé jenom těžko zaznamenají. Josef Horálek z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ale upozornil, že současný klid neznamená, že se silnější otřesy už nemohou vyskytnout.

Nejvýraznější byl chebský zemětřesný roj na počátku září. Některé otřesy dosahovaly 3,5 až 3,6 stupně. Automatické systémy dokonce ukazovaly hodnoty kolem čtyř stupňů, odborníci ale potom měření zpřesnili. Nyní dochází k otřesům už jenom zřídka, jejich síla je poloviční. Vědci jsou však stále obezřetní. „Myslím, že roj už odeznívá, ale i v minulosti se silnější otřesy po několika týdnech vrátily. Podobně tomu bylo v roce 2000 nebo v roce 2008, kdy přišel jeden z nejsilnějších otřesů o síle 3,8 stupně až měsíc po začátku roje,“ uvedl Josef Horálek.

Celková energie, která se při otřesech uvolnila, podle Horálka zhruba odpovídá minulým otřesům. Právě postupné uvolňování nahromaděné energie ve více otřesech je pro místní seizmickou oblast typické. Díky tomu nevznikají silné otřesy, které způsobují škody na majetku.
Epicentrum otřesů bylo letos nedaleko Nového Kostela na Chebsku. V době, kdy byl roj nejaktivnější, seizmografy zaznamenaly až desítky otřesů denně.