Výstavbu domů na Hálkově Vrchu chtějí radní zatrhnout

Karlovy Vary - Karlovarský magistrát se snaží zabránit výstavbě čtyř velkých domů v hustě zastavěné části města zvané Hálkův Vrch. Projekt ale posvětilo předchozího vedení radnice. Jde o malý nezastavěný pás v centru, necelých sto metrů od vřídelní kolonády, kde by současní radní rádi viděli park. Přestože krajský úřad potvrdil, že v územním řízení město tehdy porušilo zákon, soukromý investor se výstavby nehodlá vzdát.

„Jsou výškově i objemově předimenzované, nedodržují odstupové vzdálenosti k ostatním stavbám,“ popsal situaci kolem domů jeden z radních Milan Rusev (OCJJ). Navíc podle primátorova náměstka Jiřího Klsáka (KOA) obdržela stavba v územním řízení řadu výjimek, které nebyly na místě. Podle radních měl na nesrovnalosti upozornit mimo jiných odbor rozvoje a územního plánování, který řídila Ivana Doubová. Ta už pro město nepracuje a ke kritice se vyjádřit odmítla.

Bývalý náměstek primátora Tomáš Hybner (ČSSD): „Není možné, aby jedno vedení města povolili výstavbu a druhé vedení města tu výstavbu rušilo. Toto je špatný signál vůči podnikatelskému sektoru.“

Územní rozhodnutí města přezkoumával kraj, podle něhož karlovarský stavební úřad pochybil proti zákonu, proto celou věc vrátil k novému projednání. V jedné že čtyř staveb magistrát rozhodnutí upravil a kraj stavbu povolil. Další výstavbě ale chtějí radní zabránit, což se pochopitelně ani trochu nelíbí investorům. „Pokud minulá radnice souhlasila s takovou zástavbou a investor už do toho investoval veliké peníze, tak si myslím, že by se to mělo pustit dál,“ prohlásil zástupce investora a projektant Karel Drahokoupil. Podle něj plánované stavby neodporují územnímu plánu. Zástupci investora předpokládají, že o osudu největší z plánovaných staveb rozhodnou úřady do konce února.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)